Läs senare

Avhoppad S-minister gör comeback i lärarförhandlingarna

Avtal 2018Den avhoppade gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic blir en av medlarna i lärarförhandlingarna. Det har fack och arbetsgivare enats om.

av Stefan Helte
18 maj 2018
18 maj 2018

Det var i måndags som Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund å ena sidan och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, och arbetsgivarförbundet Pacta å andra sidan meddelade att de kommer att tillsätta medlare. Efter fyra månaders förhandlingar om ett nytt läraravtal hade fack och arbetsgivare fortfarande inte kunnat enas.

Aida Hadzialic, före detta gymnasieminister.

En av de medlare parterna har enats om är alltså Aida Hadzialic, som hoppade av som socialdemokratisk gymnasie- och kunskapslyftminister 2016 efter att polisen stoppat henne vid bilkörning med 0,2 promille alkohol i blodet. Innan dess hade hon gjort en raketkarriär inom politiken. Vid 23 års ålder blev hon kommunalråd i Halmstads kommun och 27 år gammal utsågs hon till minister. Hon blev då Sveriges yngsta minister någonsin. I dag är hon konsult.

Den andre medlaren är Kurt Eriksson. Han är tidigare chefsjurist vid Medlingsinstitutet och ledamot i Arbetsdomstolen.

Kravet på medlarna var att de skulle ha gedigen kompetens av medling och god insikt i och kunskap om skolsystemet. Det uppfyller medlarna, enligt Lärarförbundet.

Avtalet berör runt 200 000 lärare, förskollärare, skolledare och studie- och yrkesvägledare i landets kommuner.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin