Läs senare

Avtalet för kommunala lärare dröjer

Avtal 2018Nu har parterna i den kommunala läraravtalsrörelsen träffat medlarna för första gången. Men än är inget avtal för 200 000 lärare i sikte.

av Stefan Helte
29 maj 2018
29 maj 2018

Den 14 maj beslutade Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund samt arbetsgivarorganisationerna Pacta och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting att kalla in medlare.

Då hade avtalsförhandlingarna för 200 000 lärare, studie- och yrkesvägledare och skolledare pågått i fyra månader utan att fack och arbetsgivare kunnat komma överens. Den sista mars löpte det gamla avtalet ut.

De medlare parterna har enats om är ett udda par:

Aida Hadzialic, före detta gymnasieminister.

Det är dels Kurt Eriksson, tidigare mångårig chefsjurist vid Medlingsinstitutet och ledamot i Arbetsdomstolen, dels politikerstjärnskottet Aida Hadzialic. 23 år gammal blev hon kommunalråd i Halmstad och vid 27 blev hon den yngsta svenska ministern någonsin. Men 2016 hoppade hon av som socialdemokratisk gymnasie- och kunskapslyftsminister efter att polisen stoppat henne med 0,2 promille alkohol i blodet. I dag är Aida Hadzialic konsult.

Oenigheten mellan parterna kan sammanfattas i två huvudfrågor.

Den ena handlar om vilka turordningsregler som ska gälla vid arbetsbrist.

SKL vill ha samma turordningsregler för lärarna som organisationen har fått igenom med övriga fack på det kommunala området. Men lärarfacken hävdar att de reglerna inte passar på skolområdet.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet.

Den andra handlar om hur mycket det centrala avtalet ska styra vad som händer lokalt. Lärarfacken vill till exempel ha obligatoriska lokala kollektivavtal på arbetsmiljöområdet för att komma åt lärarnas arbetsbelastning.

– Vi vill ha centrala avtal som spelar roll i varje kommun. Att bara nöja sig med att ge tips till den som vill agera är att frånsäga sig ansvar, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL.

Men SKL avvisar helt sådana nationella åtaganden.

– Vi tror inte att vi centralt i Stockholm är bäst på att ange hur det ska se ut i de olika kommunerna och olika skolorna. Detta diskuterar man bäst på lokal nivå, säger förhandlingschef Niclas Lindahl på SKL.

Varken SKL eller Lärarförbundet vill sia om det blir ett avtal före sommaren.

– Det kan jag inte svara på, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har startat ett gemensamt upprop bland både medlemmar och allmänheten för att visa stödet för sina krav. Den 28 maj hade över 34 000 personer skrivit under.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin