Läs senare

Bara var tjugonde elev tar examen på komvux

KomvuxVar fjärde elev som var nära att klara gymnasiet går över till komvux men endast var tjugonde tar examen där. Det visar en ny studie genomförd av Skolverket.

av Niklas Arevik
14 Nov 2018
14 Nov 2018

Varje år är det runt 15 000 elever som saknar tillräckliga betyg för att få examen på gymnasiet. Av dem är det drygt 7 000 som bara saknar en eller några få kurser för att få examen.

– 25 procent av dem som saknar max fem kurser går vidare till komvux och i den gruppen tar 6 procent examen, det är ganska stabilt över tid, säger Per Alvant, undervisningsråd på Skolverket och ansvarig för rapporten.

Vad gör de som inte börjar på komvux?

– Det kan handla om att de fått jobb, att de är skoltrötta eller bor hemma och inte behöver försörja sig. Men det är inget vi undersökt i rapporten.

Det vanligaste ämnet som eleverna saknar betyg i är matematik, följt av svenska och engelska. Svårigheterna med matte fortsätter in på komvux. Varannan elev som läste studieförberedande program på gymnasiet får inte godkänt i kurserna matematik 2b och 3b på komvux, och fyra av tio elever från yrkesprogram får inte godkänt i kursen matematik.

När det gäller i synnerhet elever på yrkesprogram så tappar de ofta de betyg som saknas redan i ettan, och har alltså haft två år på sig att läsa in dessa på gymnasiet. Det ställer krav på skolorna, anser Marcello Marrone enhetschef för vuxenutbildning på Skolverket.

– Det är viktigt att gymnasieskolan ger eleverna stöd så att de får examen. De som ändå inte når ända fram måste få tydlig information om möjligheterna att studera klart på komvux, säger han.

Om studien

  • Skolverket har undersökt den grupp elever som var nära examen när de lämnade gymnasieskolan läsåret 2014/15 från nationella program.
  • Eleverna fick studiebevis i stället för examen på grund av att de blivit underkända i ett fåtal kurser.
  • Undersökningen omfattar 7 314 elever. Skolverket har undersökt hur många av dem som inom 18 månader övergick till komvux, vilka kurser eleverna läste och i vilken utsträckning de tog examen.

Läs studien i sin helhet här.

ur Lärarförbundets Magasin