Läs senare

Barbro, 71, tillbaka i skolan

Lön & villkorPensionären Barbro Rigardt fortsätter undervisa, vilket hon gillar skarpt. Och den förstärkta inkomsten ger guldkant.

av Torbjörn Tenfält
09 jun 2017
09 jun 2017
Alltid lärare. Barbro Rigardt tillsammans med sina elever i Gnarps skola. Den låga pensionen var ingen höjdare, tycker hon, så extrainkomsten är välkommen. Foto: Therése Ny

När Barbro Rigardt närmade sig pensionen var tillgången på lärare en helt annan än i dag.

— Kommunen ville att vi äldre skulle kliva åt sidan för att slippa säga upp de yngre, minns hon.

Det var 2009, ett år innan hon skulle gå i pension. Hon tackade ja till erbjudandet om avgångsvederlag från Nordanstigs kommun och lämnade sitt arbete som mellanstadielärare i Gnarps skola.

— Jag har alltid trivts med mitt jobb, men sista halvåret var jag lite less så därför tackade jag ja.

Sedan följde några år fyllda med annat än arbete: resor med vänner, måleri och framför allt återkommande perioder som barnvakt åt barnbarnen som då bodde utomlands. Men så ringde en bekant och frågade om hon ville hoppa in som lärarvikarie i kommunens centralort Bergsjö.

— Jag lockades av att få undervisa igen och se barnen göra framsteg, men kan inte sticka under stol med att ekonomin också spelade in. Jag har alltid tyckt om att resa och för att kunna fortsätta med det så har den här inkomsten varit ett väldigt bra tillskott. Ekonomiskt blev ju pensionen ingen höjdare.

Inhoppet på Lönnbergsskolan i Bergsjö gav blodad tand och när rektorn på hennes gamla arbetsplats i Gnarp året efter undrade om hon ville hjälpa till i en klass svarade hon ja. Hon funderade inte på om skatten på den sammanlagda inkomsten från arbete och pension kunde bli för hög.

— Jag är väl inte så insatt i det ekonomiska, men jag tror inte att det haft någon påverkan för mig.

För Barbro Rigardt är ­balansen mellan arbete och fritid viktigare.

— Jag vill inte ägna så mycket tid åt jobbet att jag måste säga till gamla vänner att jag inte hinner ses.

Hon fortsätter gärna att hoppa in i höst, men i så fall inte lika mycket som nu.

Barbro Rigardt trivs utmärkt med både eleverna och kollegerna, även om nästan alla arbetskamrater är nya jämfört med när hon jobbade på skolan före pensionen.

Men föräldrakontakterna har hon avböjt.

— Jag vill bara ha den undervisande delen, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin