Läs senare

Barnens konst till galleriet

11 okt 2016

På Kunskapshusets förskola i Eslöv är femåringarna konstnärer. Det började med ett besök på stadens galleri för ett år sedan där Olof Kronvall ställde ut sina verk. Förskolläraren och ateljeristan Rebecca Olsson och kollegan Gun-Britt Olofsson ville ta reda på hur ­barnen upplever konst.
— De fick fotografera tavlorna och välja en som de särskilt fastnade för. När vi var tillbaka på förskolan fick de göra tolkningar av den tavla de valt, berättar Rebecca Olsson.

De måade, bildpratade, blandade nya färger och målade igen — samma tavla åtta till tio gånger. För många var det rätt jobbigt att inte få lämna en målning de tyckte var färdig, att tänka kring sitt eget lärande och att prata inför andra. Men det gick lättare och lättare. När de intervju­filmades på slutet kunde de berätta vad som varit svårt och hur de gjort för att lära sig.

— Projektet blev ett språkprojekt under resans gång, eftersom de ut­forskade fler och fler språk. Handens, munnens, lyssnandets, ögats och så vidare, säger Rebecca Olsson.

Barnen hade många frågor om Olof Kronvall och pratade särskilt mycket om hans målning av fyra napoleonbakelser. Förskolan bjöd in konstnären för att hålla en workshop. Rebecka Olsson bakade napoleonbakelser som alla målade av och sedan åt upp.

Finalen blev en utställning på galleriet tillsammans med Olof Kronvall.

— De fick röda prickar på sina sålda tavlor. De är jättestolta, säger Rebecka Olsson.

ur Lärarförbundets Magasin