Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Barnskötare får tre procent i löneökning

Barnskötare, elevassistenter och 350 000 andra medlemmar inom Kommunal har fått ett nytt löneavtal som ger tre procent i löneökningar. Men lärarnas avtal dröjer.

02 maj 2012

Avtalet är det största på det kommunala området. Lönenivån för Kommunals medlemmar höjs med 650 kronor, vilket innebär en löneökning med tre procent. Även lägstalönerna, som unga nyanställda ofta går in på, höjs med 650 kronor, vilket motsvarar fyra procent.

– Det ser jag som en god investering för det stora framtida rekryteringsbehov som finns, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, framhåller dock att avtalet bara innebär kostnadsökningar för arbetsgivarna på 2,6 procent, det vill säga i nivå med de löneökningar som den lönenormerande industrin enades om i slutet av förra året.

Parterna är till exempel överens om introduktionsanställningar, det vill säga att nyanställda får 75 procent i lön under det första året, kombinerat med utbildning och handledning. SKL har också fått igenom att avtalet inte garanterar enskilda individer löneökningar.

SKL har även träffat avtal med Sveriges Läkarförbund. Avtalet ger minst 2,6 procent i löneökning för läkarna.

Avtalet mellan Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund löpte ut den sista april. Men något avtal är inte i sikte och förhandlingarna fortsätter. Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström skriver i sin blogg:

”Vi har många mycket svåra frågor att förhandla om och vi har ingen anledning att ha bråttom.”

SKL förhandlar också vidare med Vision och Akademikerförbundet SSR. De förhandlingarna gäller 140 000 tjänstemän i den kommunala sektorn.

ur Lärarförbundets Magasin