Läs senare

Bästa råden fick jag av skönhetschefen

av Katrin Nörthen
30 nov 2018
30 nov 2018
Katrin Nörthen är förskollärare och arbetslagsledare Ärlinghedens förskola, Sigtuna

Under sju år på 90-talet arbetade jag på ett företag i skönhetsbranschen. Jo, det är sant. Man kan säga mycket om det men en sak tog jag med mig. Kvinnan bakom företaget var en mycket klok person. Hon lyckades på egen hand att starta och utveckla en verksamhet som sedan många år finns över hela världen. För att inte tappa sig fullständigt i arbete, glömma familj och vänner, gjorde hon en prioriteringslista över det som hon ansåg var de viktigaste ingredienserna i sitt liv. Det tog tid innan jag helt köpte den tanken.

Men efter några år i skönhetsföretagets tjänst började jag fatta vad det handlade om. Mina barn behövde mig och jag ville finnas till hands för dem i alla deras faser och äventyrliga (minst sagt) upptåg. Så jag härmade denna framgångsrika kvinna. Och döm om min glädje när jag en dag blev medveten om hur denna lista hade hjälpt, och fortfarande hjälper, mig.

  1. Min hälsa.
  2. Familj och vänner.
  3. Arbetet.

Att prioritera min hälsa framför allt annat gav utrymme för mer ork. Att prioritera min familj och mina vänner gav upphov till mer socialt umgänge och fri tid. Och att lägga arbetet längst ner på listan gav mig vidgad syn på vad som faktiskt är viktigt i livet. Ja, jag behöver arbeta, men för att kunna göra det måste min familj må bra och för att min familj ska må bra behöver jag vara frisk.

Ta dig inte an utmaningar som är någon annans.

Jag tänker att om alla, verkligen alla, skulle börja prioritera så, skulle vi må så mycket bättre. Vi skulle minska stress och sjukfrånvaro och paradoxalt nog få en bättre ekonomi, både privat och samhällsekonomiskt. Att prioritera sin hälsa måste på något vis vara den bästa investering vi någonsin kan göra.

Jag vill här knyta an till de kloka tankar som Marcus Larsson förde fram i sin krönika i förra Lärarnas tidning: Ta dig inte an utmaningar som är någon annans. Slå inte knut på dig själv för att någon annan utmanar dig att ta hand om dennes problem. Äger du själv problemet? Fine. Men äger du det inte? Släpp!

Som den utpräglade tävlingsmänniska jag är blir jag triggad bara av ordet utmaning, men med listan i bakhuvudet har jag lärt mig vilka utmaningar jag vill och kan tacka ja till. Kanske är det därför man kan få uppfattningen att jag är outtröttlig, men icke! Hemligheten ligger i att prioritera. Sorry alla arbetsgivare, men ni kommer sist och det ska ni vara glada för. Min hälsa kommer alltid att komma i första rummet.

ur Lärarförbundets Magasin