Läs senare

Bästa skolkommunen – inspiration till förbättring

av Håkan Söderberg
21 okt 2019
21 okt 2019
Bästa skolkommunen – inspiration till förbättring
Håkan Söderberg, redaktör för Lärarnas tidning.
Håkan Söderberg, redaktör för Lärarnas tidning.

Torsby är Sveriges bästa skolkommun. Gnesta är den sämsta. Det visar Lärarförbundets årliga rankning av Sveriges bästa skolkommuner. Lärarnas tidning har besökt båda.

Verkligheten är ju sällan svart eller vit och så är det inte i de här fallen heller. Men rankningen finns för att sätta fokus på skolutvecklingen i kommunerna och förhoppningsvis inspirera och leda till förbättringar trots de tuffa ekonomiska tider som nu råder.

Läs allt om den spännande rankningen. Här finns också en del om rankningens ingående kategorier, var de friskaste lärarna finns, vilken kommun som betalar bäst och en del annat. Om du vill se hur just din kommun ligger till så kan du gå in här.

Rankningen finns för att sätta fokus på skolutvecklingen i kommunerna och förhoppningsvis inspirera och leda till förbättringar.

16-åriga Greta Thunberg har blivit känd över hela världen för sin kamp kring klimathotet, hon har givit röst åt en hel ungdomsgeneration. Men det hade kunnat bli på ett annat sätt om inte läraren Anita von Berens funnits i hennes liv. Läs Lenita Jällhages fina intervju om Anitas och Gretas mycket speciella relation.

Lärarens viktiga roll tar också Hamid Zafar upp i sin krönika. Den handlar om segregationen i skolan och om hur den kan motarbetas. Gemensamt för dem som lyckats med sina studier trots svåra förutsättningar är att de haft lärare med ett stort socialt patos konstaterar Hamid Zafar.

En lärare som har en mycket speciell roll är Annica Bolin Hagsten. Hon undervisar några av Sveriges farligaste män på Kumlafängelset. För Maria Eremo berättar hon om hur det är att jobba på en arbetsplats där dina personliga tillhörigheter röntgats och du själv måste passera genom en metalldetektor innan du blir insläppt.

Maria Nyström fick i våras priset Årets Skolutvecklare för att framgångsrikt ha jobbat med skolutveckling på Runbacka skolor i Sollentuna. I dag leder hon skolutvecklingen för kommunens samtliga skolor. Läs Sten Feldreich intervju med henne som bland annat handlar om den ständigt närvarande frågan kring digitalisering.

Glöm inte att du kan få nyheter och följa debatter här eller på vår facebooksida. God läsning.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: