Ingår i temat
Sociala medier
Läs senare

Belönad lärare möter eleverna på deras planhalva

16 apr 2010

När eleverna varit frånvarande, eller inte vågar räcka upp handen under lektionstid, så svarar Anna Karlsson på deras frågor via Facebook och msn.  
  – Det är viktigt att möta eleverna på deras planhalva, och Facebook är en naturlig del av ungdomars vardag. De är uppkopplade hela tiden.  
  Anna Karlsson är no-lärare på Viktor Rydbergs samskola i Danderyds kommun, och utnämndes nyligen till Europas mest innovativa lärare. 

I november tävlar hon om VM-titeln i Kapstaden. Och det är svårt att inte imponeras av det naturliga sätt på vilket hon infogar sociala medier i undervisningen.  
  Det bloggas och twittras, handledning och diskussioner sker via chattgrupper, och lektionsanteckningar publiceras och kan tankas ner av eleverna när de jobbar hemma eller i grupparbeten.  
  – Eleverna har redan en arena på nätet. Nu är det upp till oss lärare att visa hur den kan användas i lärandet. 

Facebook-kontot som används heter »Fröken Anna Karlsson«. Privat använder hon en annan inloggning. Så på lärarkontot är det fritt fram för eleverna att diskutera och ställa frågor.  
  – Ibland lägger jag en del av förtroendetiden på kvällstid för att kunna sitta inloggad och hjälpa eleverna. 

Anna Karlsson menar att hon är lyckligt lottad som både har en stödjande skolledning och de tekniska förutsättningarna på skolan. Något som hon inser att alla inte har.  
  – Men det här borde rektorerna prioritera, exempelvis genom en egen dator till alla lärare. Men det är också upp till den enskilda läraren att våga prova. Det är viktigt att vara där eleverna finns.

Alla artiklar i temat Sociala medier (10)

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin