Läs senare

Betygsexperten kräver mer av regeringen

BEDÖMNINGTydligare kunskapskrav och större betoning på faktainlärning i lägre årskurser – det lovar utbildningsminister Anna Ekström (S). Men betygsforskaren Per Måhl tycker att styrdokumenten saknar konkreta uppgifter för vad lärare ska göra.

av Emma Olsson
16 aug 2019
16 aug 2019

Föräldrar, lärare och elever har protesterat mot de svårtolkade kunskapskraven. Nu tar regeringen nästa kliv i enlighet med januariöverenskommelsen, och tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna lovar de att det redan nästa år ska införas enklare formulerade kunskapskrav och betygskriterier, skriver Dagens Nyheter.

Betygsforskare Per Måhl.

– Jag tror inte att någon kommer att ställa sig upp och försvara de nuvarande kunskapskraven, och det här är en väntad förändring. Det jag tycker bra är att de tar bort orealistiska formuleringar om analys och självständigt tänkande för yngre elever. I övrigt är det mest kosmetiska förändringar, säger betygsforskaren Per Måhl.

Han vill i stället se tydligare exempel på vad eleverna förväntas göra.

– De kommer att göra formuleringarna kortare och ta bort språkligt krimskrams. Men Skolverket skulle behöva arbeta om allt för att det ska bli bra för lärare, säger han.

Per Måhl menar att kraven idag är öppna för olika tolkningar.

– Om lärarna verkligen ska få hjälp av styrdokumenten så behöver det framgå vilka uppgifter som är obligatoriska för eleverna. Inte bara en språklig revision, utan en strukturförändring. Om man reglerar vilka uppgifter eleverna ska göra förbättrar man likvärdigheten, säger han.

Utbildningsminister Anna Ekström (S).

De reviderade kunskapskraven ska också göra de sammanvägda betygen mer rättvisa, skriver DN.
Regeringen lovar också att ändra på det faktum att en elevs sämsta prestation idag får för stort genomslag när samlingsbetyget ska sättas. Bedömningen ska inte längre utgå från det svagaste resultatet.

– Jag sympatiserar fullständigt med det, men jag menar att det hela tiden funnits utrymme för en klok lärare att hantera systemet utan att bryta mot reglerna. Tyvärr uppfattar jag det som att det blivit vanligare att lärare gör petnoga tolkningar och plockar isär kunskapskraven på ett sätt som jag menar inte är nödvändigt, och som ger svagheter för stor vikt, säger Per Måhl.

Parallellt med regeringens besked om enklare kunskapskrav, närmar sig utredaren Jörgen Tholin målsnöret för betygsutredningen, som presenteras senare i höst.
Den handlar bland annat om en återgång från kurs- till ämnesbetyg.

– Jag önskar mig genomgripande förändringar, och att man omstrukturerar styrdokumenten på ett tydligt sätt kring vad eleverna faktiskt ska kunna, säger Per Måhl.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin