Läs senare

”Bibeln borta ur kursplanen”

kursplanernaAntiken. Lyriken. Och nu Bibeln.
Skolverkets förslag på nya kursplaner fortsätter att röra upp känslor i Skolsverige.

av Hampus Hagman
23 okt 2019
23 okt 2019
”Bibeln borta ur kursplanen”
Skolverket bekräftar att de stryker Bibeln som begrepp ur nya kursplanen.

I dag är sista dagen att lämna synpunkter på skolans nya kursplaner som legat ute på remiss. Och det har inte direkt saknats synpunkter.

  • Först ville Skolverket plocka bort Antiken från historian men fick backa direkt efter bland annat kritikstorm och ”obehagliga mejl”.
  • Därefter blossade en debatt upp kring svenskan – men Skolverket kallade kritikerna ”dåligt pålästa” när de larmade om att lyriken var på väg att försvinna.
  • Nu har Bibeln hamnat i kläm i timplans-pusslet.

Tidningen Dagen var först med att uppmärksamma att Skolverket strukit Bibeln ur nya kursplanen i religionskunskap: ”I ett mångreligiöst samhälle är bibelkunskap nödvändigt”, skriver Biskop Åke Bonnier och Anders Göranzon från svenska Bibelsällskapet i en debattartikel.

I en replik svarar Anna Westerholm, chef för läroplansavdelningen på Skolverket:

”Det stämmer att Bibeln inte finns med som begrepp i det nya förslaget till kursplan i religionskunskap. Det innebär dock inte att Bibeln kommer att försvinna ur undervisningen. Vi vill med vårt förslag istället förstärka undervisningen kring religiösa urkunder. Det gör vi bland annat genom att i årskurs 4-6 göra berättelser kopplade till kristendom, islam och judendom till ett centralt innehåll, där Bibeln har sin givna plats.”

En som är sammanfattat kritikstormen är Inger Enkvist, professor i spanskspråkig litteratur och specialiserad på utbildningsfrågor:

”De här kursplanerna bör inte släppas fram. Alla partier bör reagera och allra mest Centerpartiet och Liberalerna.”, skriver hon i Svenska Dagbladet.

ur Lärarförbundets Magasin