Läs senare

Björklund: De får söka stöd hos SD

Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets batteri av åtgärder för att motverka vinstintresset i välfärdssektorn möter förstås kritik från såväl den politiska oppositionen som näringsliv och friskoleaktörer.

06 okt 2014

S, MP och V har inte majoritet i riksdagen och kommer att behöva stöd av andra partier för att få igenom sina förslag. Men Folkpartiets ledare Jan Björklund stänger dörren.

– Ska de få igenom detta i riksdagen kommer de få söka samarbete med Sverigedemokraterna, säger han till Dagens Nyheter.

Allianspartierna är mycket kritiska till överenskommelsen.

– Det här innebär att friskoleöverenskommelsen som vi under min ledning manglade fram under två år med sex partier nu är sänkt fullständigt, säger Jan Björklund till TT.

En seger för Jonas Sjöstedt, tycker Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare.

– Det innebär en massa begränsningar som gör att färre kommer att våga bidra på det här området och att man skapar en betydande osäkerhet för de som finns där redan i dag, säger han till TT.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra är lika kritisk.

– I dag sviker Stefan Löfven de elever, patienter och äldre som nu får osäkerhet om hur det ska bli med skolan, vården och omsorgen framöver, säger hon till TT.

Uppgörelsen leder till färre aktörer och därmed minskad valfrihet, anser en besviken Mikaela Valtersson, ordförande för Friskolornas riksförbund.

– Väldigt tråkigt och mycket mer långtgående än vad jag faktiskt hade trott, säger hon i ett uttalande.

– Miljöpartiet har släppt hela sitt engagemang man hade för fristående skolor. Och det enda sista inför valet som man ändå höll kvar vid där man sade att vi kommer i alla fall inte att gå med på ett kommunalt veto – det släppte man nu också och gick helt på Vänsterpartiets krav. Det tycker jag är otroligt sorgligt.

MP och S har lagt sig platt för Vänsterpartiet, anser Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund.

– Friskolor som i dag drivs med hög kvalitet kommer att få svårare att utveckla sin verksamhet, säger han till P4 Radio Stockholm.

Det här ”lägger en våt filt över förnyelse och mångfald i välfärdssektorn”, anser Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

– Människors valfrihet minskar. Förlorarna är elever, brukare och patienter. Nu flyttas makt från medborgarna till politiker, säger hon.

Det privata vårdföretaget Capios VD Thomas Berglund är kritisk mot att överenskommelsen endast tar upp form- och ägarfrågor.

– Vi saknar förslag på hur kvaliteten kan mätas för såväl offentliga som privata utförare, säger han.

Men uppgörelsen får också stöd. Lärarnas riksförbund är positiva.

– Beskedet i dag är ett bra första steg. Jag välkomnar en utredning. Detta är en fråga som måste få sin lösning, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson.

Så är även LO:
– Det här är ett förslag som helt följer LO:s förslag, säger den fackliga organisationens vice ordförande Tobias Baudin.

ur Lärarförbundets Magasin