Läs senare

Björklund: Pirls-framgång Alliansens förtjänst

LäsutvecklingHär har vi samlat kommentarer om de nya läsresultaten i den svenska skolan (Pirls) som Skolverket presenterade på tisdagen.

05 dec 2017
Jan Björklund.

Jan Björklund, partiledare Liberalerna och före detta utbildningsminister:

– Det är de förändringar som Alliansregeringen genomförde som nu ger effekt på de yngre eleverna. Det är väldigt positivt, säger han till TT.

Björklund hävdar att det är tre förändringar som den förra regeringen genomdrev som nu har gett effekt i lågstadiet: Nationella prov i läsning i årskurs 3, det så kallade läslyftet med utbildning för lågstadieLÄRARE samt tydliga kunskapskrav om läsning i läroplanen.

Men resultaten lär inte förbli lika bra om inte reformerna fortsätter, anser han.

– Läsningen går åt rätt håll, men skillnaderna i resultat ökar mellan olika grupper. Det beror väsentligen på att vi har många fler invandrarelever. Det är klart att de inte läser lika bra svenska som den som är född i Sverige, säger Björklund.

 

Gustav Fridolin, utbildningsminister.

Gustav Fridolin(MP), utbildningsminister: 

– Det här är ännu ett styrkebesked för svensk skola, som innebär att i de unga elevernas läsning så spelar svensk skola igen i världsklass. Lärarna har kämpat hårt och eleverna har ansträngt sig.

 

Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet

–De här resultaten uppnår vi när vi står mitt i en lärarbrist och med hög arbetsbelastning. Tänk vad lärare skulle kunna åstadkomma om de bara får möjligheten. Samtidigt är detta ett gott betyg till Sveriges elever, lärare och skolledare som gör ett fantastiskt arbete varje dag.

 

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund.

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund

– Det betyder att den breda samhälleliga diskussionen om läsningens betydelse har lett till att lärare i högre utsträckning fått fokusera på läraruppdraget. Lärarna på lågstadiet har gjort ett jobb med god kvalitet. Det är också mycket uppmuntrande att resultaten gäller alla elever oavsett bakgrund, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, i ett uttalande.

Matz Nilsson, ordförande Sveriges Skolledarförbund

– Lärare, skolledare och elever kan sträcka på sig och fira i dag, tycker jag.

 

 

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin