Ingår i temat
Val 2010
Läs senare

Björklund vill förbjuda heltäckande slöja

Utbildningsminister Jan Björklund (Fp) vill ändra lagen, så att det blir lättare för rektorer att förbjuda heltäckande slöja.

04 aug 2010

– Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet, säger Jan Björklund till Ekot.

Enligt ett utlåtande från Skolverket från 2003 kan en rektor slå fast att en lärare inte får ha heltäckande slöja om det påverkar undervisningen negativt. Men för ett år sedan anmälde en kvinnlig elev till Diskrimineringsombudsmannen, DO, att hon utsatts för diskriminering. En kommunal vuxenutbildning ville stoppa henne från att utbilda sig till barnskötare, eftersom hon bar niqab, en slöja som täcker ansiktet. DO har fortfarande inte kommit med något utslag, vilket gör det osäkert om det är tillåtet att ha heltäckande slöja i undervisning eller inte.

– Jag vill ju veta att Sveriges rektorer ska ha lättolkade lagar, man ska inte behöva hamna i domstol för att veta vad som står i lagen, säger Jan Björklund.

Vare sig regeringskollegorna Moderaterna och Centern eller Socialdemokraterna ser något behov av ny lagstiftning. Och idén kritiseras internt av Fp:s invandrarorganisation Liberal mångfald.

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca dömer ut förslaget som ett "oseriöst och populistiskt utspel som flörtar med främlingsfientliga väljare".

Lärarförbundets vice ordförande Ann-Charlotte Eriksson välkomnar dock förslaget, eftersom det skapar tydlighet om vad en rektor får göra. Till TT säger hon att lärare till exempel måste kunna se vem som skriver ett prov.

Alla artiklar i temat Val 2010 (25)

ur Lärarförbundets Magasin