Läs senare

Blivande lärare tar färre poäng

Studenter tar allt färre högskolepoäng. Den största minskningen uppvisar lärarprogrammen.

18 mar 2013

Studenters prestationsgrad sjunker. Men det skiljer sig åt mellan olika utbildningar. Det visar en ny undersökning från Universitetskanslerämbetet.

Ämbetet har tagit fram en ny metod för att ta reda på hur många högskolepoäng studenter tar utifrån hur många poäng de varit registrerade för. Det är framför allt distansstudenter som inte tar sina poäng.

När det gäller yrkesexamensprogram med fler än tusen helårsstudenter, står lärarprogrammen för den största minskningen.

Prestationsgraden har minskat med 3.7 procent mellan åren 2004/2005 och 2009/2010.

Lena Eriksson vid analysavdelningen på Universitetskanslerämbetet vill inte spekulera i orsaken till att just lärarprogrammen står för den största minskningen.

– Det är svårt att säga. Men en sak vi kan se är att bland de yrkesexamensprogram som också ges på distans, står lärarprogrammet för en betydande del av minskningen, säger hon.
 

Kvinnor tar fler poäng

  • Kvinnornas prestationsgrad är 80 procent vilket är 6 procentenheter högre än männens. Den har dock minskat betydligt mer bland kvinnorna, framför allt inom fristående kurser på distans – från 61 till 51 procent.
  • Prestationsgraden var högst på yrkesexamensprogrammen, 89 procent. Av de större programmen hamnade sjukgymnast- och läkarprogrammet högst, runt 96 procent. Den lägsta prestationsgraden bland yrkesexamensprogrammen hade högskoleingenjörsprogrammet, 82 procent. Lärarprogrammen låg på 87,3 procent.
  • Länk till rapporten.
    Källa: Universitetskanslerämbetet

ur Lärarförbundets Magasin