Läs senare

Böcker borde inte vara en fråga om pengar

Chefredaktören har ordetI en demokrati ska man varken behöva pengar eller bokhylla för att ha tillgång till böcker, skriver Lärarnas tidnings chefredaktör Annica Grimlund.

18 okt 2012
Annica Grimlund.

Det är svårt att göra sig av med böcker. Näst intill omöjligt. Det har jag upplevt varje gång jag bytt bostad. Nu senast var det en plåga att sortera ut böcker när vi skulle tömma pappas dödsbo.

Här fanns böcker från farfars tid, med anteckningar i marginalen och tidningsurklipp instuckna mellan sidorna. Pappa själv var en stor förbrukare av böcker, men vem vill ha dem? Alla mina syskon har redan problem med att få plats för sina egna böcker.

Som så mycket annat kunde vi tack och lov lämna dem till Myrorna. Hoppas att de nu får många nya generationer av läsare.

Under sommaren har våra läsare nominerat en rad böcker som de tycker har en rättmätig plats i skolans bokhylla.

Nu är det därför dags att rösta fram de böcker som ni tycker fungerar bäst i skolan, fritidshemmet och förskolan.

I en demokrati ska man varken behöva pengar eller bokhylla för att ha tillgång till böcker. Därför är det viktigt att värna om de små biblioteken, och speciellt då barns tillgång till ett skolbibliotek.

Böcker väcker fantasi. Det gör tydligen också fattigdom. »Om man inte har fantasi händer liksom ingenting«, säger Hanna, som är en av 248 000 barn som lever i fattigdom i Sverige. 

ur Lärarförbundets Magasin