Läs senare

Bonus och studielön lockar lärare att stanna

RekryteringStudier på arbetstid, lönebonus och stipendium. 13 lärare och studenter har hoppat på Pajala kommuns satsning för att lösa lärarbristen.

av Kristian Lönner
18 jan 2019
18 jan 2019
Marita Nykäinen, lärare som har vidareutbildat sig.

Lärarbristen är den viktigaste framtidsfrågan inom utbildningssystemet i Pajala. Det menar kommunens skolchef Ingegärd Mäki.

– Kring 2012/2013 såg vi problemet komma. Legitimeringskravet och prognoserna för pensionsavgångar gjorde att vi inte klarade av att anställa tillräckligt många med behörighet. Störst behov har vi inom språk, matematik, NO och på lågstadiet, säger hon.

Kommunen sjösatte därför en ny satsning som gäller både lärare och förskollärare. Studenter skrivna i kommunen får 3 000 kronor i stipendium i månaden under studierna och när de har jobbat i tre år en löne­bonus på 30 000 kronor. Även lärare som rekryteras från andra kommuner får lönebonusen efter tre års anställning i Pajala.

Redan anställda lärare har erbjudits möjlighet att vidareutbilda sig på arbetstid. En av dem är Marita Nykäinen, som efter att ha studerat i tre terminer nu blir färdig speciallärare i svenska.

– Jag har jobbat inom skolan sedan 1996 och har velat vidareutbilda mig. När jag såg det här erbjudandet  var det klart att jag skulle söka, säger hon.

Hon hoppas att fler lärare ska få chansen att studera på heltid med bibehållen lön.

– Det är en jättebra satsning, även för ungdomar som vill börja studera. Jag har själv bekanta som börjat läsa till förskollärare. Och att man sedan lockar med 30 000 kronor i bonus efter tre år tror jag kan göra att de stannar kvar i Pajala.

Första året, 2017, satsades en miljon kronor och därefter 650 000 kronor per år. 13 personer får nu del av satsningen, ungefär hälften inom förskolan och hälften inom grundskolan.

– Jag hoppas att vi kan behålla anslaget varje år för har vi inte lärare är frågan hur länge vi kan bedriva undervisning. Det här är ett försök till lösning, säger skolchefen Ingegärd Mäki.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin