Läs senare

Börsen nästa för friskolejätten Academedia

Riskkapitalbolaget EQT ska sälja friskolekoncernen Academedia. Troligtvis på börsen.
– Vi har fått i uppdrag att förbereda ett ägarskifte, säger Academedias vd Marcus Strömberg.

01 Sep 2015

Redan i maj förra året sade Harry Klagsbrun, partner i riskkapitalbolaget EQT, till Lärarnas tidning att man planerade för en börsintroduktion. 

– Det blir förmodligen någon¬stans under tidsperioden 2015 till 2017, sade han då. 
 

Och så verkar det bli. Academedias ledning har fått i uppdrag att påbörja ett förberedande arbete för ett ägarskifte och en börsintroduktion är det mest sannolika. Det kommer dock att ganska lång tid, enligt vd:n Marcus Strömberg.

– Om vi hamnar på börsen släpps andra ägare in, men EQT kommer antagligen att finnas kvar som aktieägare i flera år, säger han.
 

På börsen kan vem som helst köpa aktier. Förra gången Academedia var där – fram till 2010 då EQT tog över – hade bolaget 20 000 aktieägare.
 

Sedan dess har koncernens storlek fyrdubblats. Och skoljätten ska fortsätta vara en enhet, enligt Marcus Strömberg. Elever och lärare ska inte påverkas.

– Vi har genomfört många ägarbyten under åren och de har inte påverkat verksamheten alls, säger han.
 

Riskkapitalister har inte ambitionen att äga företag för evigt utan vill sälja med förtjänst efter 5–7 år. Men vinstdebatten och osäkerheten om hur framtida regelverk ska se ut har gjort det svårt att hitta någon annan riskkapitalist eller stor institutionell ägare som vill ta över. 
 

Regeringens vinstbegränsningsutredning kan sätta käppar i hjulet även för ett ägande på börsen, beroende på vad den kommer fram till och vad riksdagen beslutar.

– Om man skulle förbjuda vinstdrivande företag i välfärden kommer vi inte att kunna finnas. Men i direktiven står det att ägarna ska få ta ut rimlig avkastning på eget kapital. Jag tror att ett vinstförbud är väldigt osannolikt, det finns inget politiskt stöd för det, säger Marcus Strömberg.

Beskedet överraskar Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet. 
– Jag blev förvånad när jag hörde det här. EQT har ägt Academedia i bara fem år. Det är alldeles för kort tid för att som ägare ta ansvar för 
skolor. De nya ägarna måste skapa trygghet och långsiktighet för elever och lärare. Skolan är för viktig för att vara del av en kvartalsekonomi. Vi kan inte ha ägare som tänker korsiktigt, säger hon till TT.

12.500 arbetar på Academedia

  • Har drygt 500 skolenheter.
  • 60.000 elever i förskola, grundskolan och gymnasiet.
  • 30.000 vuxenstuderande
  • Drygt 12.500 anställda. 
  • Omsättning var 6,4 miljarder kronor verksamhetsåret 2013/214 och nettoresultatet 212,7 miljoner.
    Källa: Academedia

ur Lärarförbundets Magasin