Läs senare

Boxholm har Sveriges friskaste lärare

SKOLRANKNINGEn liten kommun, känd för sin gräddost, har friskast lärare i hela Sverige. Helt och hållet deras förtjänst, menar Boxholms skolchef, tillika rektorn, Conny Oskarsson.

17 okt 2019

SE HELA RANKNINGEN SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN 2019 PÅ LÄRARFÖRBUNDET – KLICKA HÄR!

Lärarförbundets årliga rankning av bästa och sämsta skolkommuner, visar att kommunen med friskast lärare är Boxholm.  Med 5 458 invånare och tre skolenheter är det en liten kommun. Mejeriet som gjorde Boxholms gräddost är nedlagt, och produktionen flyttad till Östersund.

– Boxholm är en bruksort. Skolan har ingen särställning och pedagogerna har fått jobba målmedvetet med att förbättra skolans rykte, säger Conny Oskarsson.

Friskfaktorerna inkluderar små enheter, liten personalstyrka.

– Man ställer upp för varandra, säger han.

Niornas meritvärde låg på 220 i våras. Det är en seger för en kommun som dragits med sämre resultat under lång tid.

Conny Oskarsson.

– Pedagogerna har jobbat målmedvetet med elevgrupperna, att de ska vara trygga, stolta över sin skola och tycka att det är roligt att komma hit. Vi har lugna och bra elevgrupper, och det är pedagogernas förtjänst, säger han.

Boxholms motsats är Storfors. Kommunen tar sistaplatsen i Lärarförbundets listning av kommuner med de friskaste lärarna.

Placeringen förvånar Sven-Erik Rhen, skolchef och rektor i Storfors kommun.

–  För några år sedan låg vi etta när det gällde friska lärare. Jag känner inte igen att vi har många sjuka i våra skolor, snarare tvärtom, och jag har långt perspektiv som jobbat 44 år i kommunen, säger han.

Skolan har bäst resultat i kommunen när man frågat personalen om arbetsmiljön.

– Vi är en liten kommun och att långtidssjukskrivningarna ger stort utslag procentuellt sett trots att vi ”bara” har ett par långtidssjukskrivna av 125 anställda i grundskola och förskola, säger Sven-Erik Rhen.

SÅ HÄR HAR RANKNINGEN GJORTS

Rankingen över var Sveriges friskaste lärare finns kommer från Lärarförbundets Sveriges bästa skolkommun 2019.

Så här räknas den ut: Siffran baseras på partsgemensam statistik över sjukskrivningar. Kriteriet mäts i andel som är sjuka och består av andelen medlemmar i Lärarförbundet som i november 2018 var tjänstlediga p g a sjukdom, helt eller delvis 30 dagar eller mer.

Källa: Lärarförbundet

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin