Läs senare

»Bra affär köpa friskola«

29 okt 2014
»Bra affär köpa friskola«
Läraren Ulf Persson och rektorn Alf Solander är mycket nöjda med att kommunen köpte fria hantverksgymnasiet. Foto: Anders G Warne

Botkyrka fick en skola för halva priset. Hade inte kommunen köpt hade friskolan lagts ned och lärarna fått söka nya jobb. I stället fick verksam­heten en nystart.

— Det har hänt otroligt mycket resursmässigt sedan kommunen tog över. Eftersom vi tillhör en stor organisation finns elevhälsa, skolbibliotek och många fler individuella val. Med de gamla ägarna kom en skol­sköterska hit någon gång ibland, säger Ulf Persson, ­yrkeslärare i plåt och svetsning.

Det var 1996 som en lärare och en skolledare startade det vinstdrivande aktiebolaget Södertörns fria hantverksgymnasium. 15 år senare var elevkullarna på nedåtgående, många platser stod tomma och ägarna ville avveckla. Men inga stora koncerner var ­intresserade av att köpa. ­Skolans anställda, varav sju lärare, var oroliga för jobben och för elevernas framtid.

— Jag var helt beredd på att gå tillbaka till en verkstadstjänst, säger Ulf Persson.

Men Botkyrka kommun köpte marken, byggnaderna och inventarierna för 13 miljoner kronor den 1 juli 2012 och satsade ytterligare 18 miljoner på att renovera och bygga om. Nu heter skolan TG Skyttbrink och är en del av Tumba ­gymnasium en kilometer bort.

— Vi saknade de inriktningar som fanns på Hantverks­gymnasiet och gjorde en mycket bra affär. Kommunen hade aldrig kunnat bygga upp en sådan här toppmodern verksamhet själv för under 60—70 miljoner, säger Alf Solander, då gymnasiechef i Botkyrka, nu rektor på Tumba gymnasium.

Lärarna och ett 50-tal elever följde med. Söktrycket är numera bra. Fullt utbyggd ska TG Skyttbrink ha 120 elever på byggprogrammet, i yrkesintroduktion samt på det nystartade barn- och fritidsprogrammet.

Tidigare fanns barn och fritid bara på fristående Praktiska gymnasiet. Men när Skol­inspektionen stängde Praktiska för ett år sedan bestämde sig Tumba gymnasium att erbjuda programmet i kommunal regi på TG Skyttbrink.

— Vi fick ta emot en handfull elever från Praktiska, säger Alf Solander.

Han tror inte att överenskommelsen om att försöka ­begränsa möjligheterna till vinst kommer att leda till någon stor förändring i Skol-Sverige på kort sikt.

— Men jag tycker verkligen att kommuner ska se sig omkring, för att ta över en friskola kan vara ett väldigt bra sätt att få en fin verksamhet för lite pengar, säger han.

Kanhända får vi en utveckling på lång sikt som går på tvärs mot hur det har varit de senaste åren, då stora koncerner köpt upp små friskolor som startades av eldsjälar en gång.

— Kanske kommer det att ske avknoppningar av fri­skolor från koncerner till personal. Det kan bli mer sårbart ekonomiskt med många små enheter men vi får å andra sidan mer ideellt engagemang och en större mångfald. ­Ungefär det som var tanken med friskole­reformen, säger Alf Solander. 

ur Lärarförbundets Magasin