Läs senare

Bragi är elevernas nya läraridol

Musik25-årige lärarvikarien Bragi Bergsson från Göteborg har gjort succé i Idol. ”Och jag som trodde jag var för gammal”, säger han.

av Martin Wallström
30 nov 2018
30 nov 2018
Bragi Bergsson i sminklogen.
Foto: Marc Femenia

– Det känns lite overkligt. Allt har gått så fort. Det är bara drygt någon månad sedan jag jobbade i Göteborg och nu har jag bytt ut hela vardagen, säger Bragi Bergsson när Lärarnas tidning når honom per telefon.

Bragi Bergssons liv fick en dramatisk vändning när han antogs till TV4:s talangtävling Idol under hösten. Plötsligt ersattes NO-lektionerna på hög­stadiet i Önneredsskolan av ett flitigt resande mellan Göteborg och Stockholm.

Personligt

Bragi Bergsson

Aktuell: Deltar i TV4:s talangtävling Idol. Spelar även fotboll i division 1.

Ålder: 25.

Favoritartist: Justin Timberlake.

Intressen: Har börjat spela golf.

Han är tjänstledig under programmet och planerar att återvända till skolan om det inte blir en musikkarriär. Deltagandet innebär dagar fyllda med repetitioner, sångcoachning och även kringevenemang. Inför den sista deltävlingen på fredag är det bara Bragi Bergsson och tre andra deltagare kvar.

Bragi Bergsson sjöng mycket när han var yngre, bland annat på skolavslutningar, men lade det på is och satsade i stället på fotboll. Det har lett till att han numera spelar i division 1 södra för Utsiktens BK och han har även spelat ungdomslands­kamper för Island där han är född.

– Min lillasyster tyckte att jag skulle söka och skickade in ett klipp till Idol. Jag trodde jag var för gammal och är jätte­glad att jag valde att testa. Det är otroligt bra för egot och innebär nästan bara positiva saker, även om det är mycket att göra.

Både lärarjobbet och fotbollen har lagts på hyllan under den tid som Idol pågår. Efter att programmet är slut räknar han med att fortsätta jobba som lärare. Trots att han inte är utbildad har han i dagsläget mer än tre års erfarenhet av yrket.

Fotbollen har varit till väldigt stor hjälp i lärarjobbet.

– Jag halkade in på lärarjobbet när jag spelade fotboll för GAIS och alltid hade några lediga dagar i veckan. En tidigare klassföreståndare berättade att skolan behövde vikarier. Det funkade väldigt bra ihop med att spela fotboll och på skolan är de nöjda.

– Fotbollen har varit till väldigt stor hjälp i lärarjobbet eftersom det är något de flesta gillar, även skoltrötta. Där har jag nog ett försprång bland små­stökiga elever, jämfört med lärare som inte spelar fotboll.

Från början var han timvikarie, men har de senaste åren haft en mer permanent tjänst, främst vikariat. Ämnena har varit idrott men också NO, framför allt biologi och kemi. Han har även arbetat som musiklärare.

Bragi Bergsson trivs jättebra med ­yrket efter att ha haft en mängd ­andra sysslor vid sidan om fotbollen, från jobb i fiskeindustrin på Island till att köra budbil.

– Jag skulle vilja syssla med såväl musik som fotboll och lärarjobb, men beroende på hur det tar fart med musiken betraktar jag just nu lärarjobbet som en plan B.

Reaktionerna i skolan på hans medverkan i Idol har inte låtit vänta på sig.

– Eleverna på högstadiet tycker att det är roligt, men de känner mig ganska väl sedan tidigare. Framför allt de yngre eleverna tycker det är super­häftigt.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin