Läs senare

Brev till föräldrar stoppade gåvorna

Oxbacksskolan ville ha gladare elever och avskaffade presenterna på skolavslutningen. Det ges fortfarande en del dagarna före, men inte framför kompisarna.

av Karin Lindgren
31 maj 2018
31 maj 2018
Jerry Norrbom, Berit Palmblad och Shagi Kashefi möter elever från stora familjer med många syskon. ”Varje barn har minst tre fyra lärare som det vill ge presenter till, och så fritids på det. Så även om de bara ger en liten sak blir det mycket pengar, säger de. Foto: Malin Hoelstad

För två år sedan fick alla vårdnadshavare till barn på Oxbacksskolans lågstadium i Södertälje ett brev med innebörden: ”Snälla, ge inga presenter till lärarna på själva skolavslutningen”.

Givandet hade eskalerat bortom rimlighetens gräns, nyanlända föräldrar och andra som egentligen inte hade råd gjorde panikrusningar till centrum när de såg blomkvastarna och paketen på skolgården. Och barnen jämförde sig med varandra.

– Det fanns elever som helt uteblev från avslutningen flera år i rad för att de inte hade möjlighet att ge någonting, säger Berit Palmblad, stödlärare i svenska och matematik.

Sedan klassföräldrarna fasade ut sig själva för fem–tio år sedan skramlas det inte längre till något gemensamt utan alla gåvor ges individuellt.

Gör så här

  • Om gåvor ges ska de vara symboliska och komma från hela klassen. Elever/familjer som inte är med och skramlar ska ändå stå med som givare.
  • Ta inte emot kontanter, presentkort eller annat som kan växlas in mot pengar.
  • Informera elever och vårdnadshavare i god tid före avslutningen om reglerna och att återhållsamhet råder.
  • Är du osäker på om avslutningspresenten är tveksam på något annat sätt – ta upp frågan med din chef.

Källa: Institutet mot mutor och barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad.

Shagi Kashefi är klasslärare i årskurs tre och arbetslagsledare på lågstadiet. Hon började på skolan för fyra år sedan och så mycket blommor, choklad, och doftljus som hon fick de första två åren har hon varken fått tidigare eller senare.

– Jag kunde inte bära allt till bilen själv, kollegerna fick hjälpa till, berättar hon.

Hon minns särskilt en pojke som blev jätteledsen när han såg flera kamrater ge henne varsin blomma och presenter.

– Han sa att han också ville ge mig någonting men att ”mamma glömde”. Det är hjärtskärande att se elever så ledsna, säger Shagi Kashefi.

Numera skickas brevet ut när det börjar nya elever på lågstadiet, där presentproblemet är störst. Enligt rektor Jerry Norrbom ligger det i linje med Södertäljes ambition att ha en helt kostnadsfri skola.

– Vi tar inte ut några avgifter överhuvudtaget. Vi gör alla matsäckar och ska vi åka på skidresa betalar vi allt. Ingen ska vara utanför och det gäller även skolavslutningen, säger han.

De berättar om de dyraste presenterna de fått.

– Biobiljetter för 300 kronor, choklad och tre trisslotter – i ett paket från en elev. Det reagerade jag på, säger Shagi Kashefi.

– Teater- och musikalbiljetter från föräldrar som varit med i ensembler och kunnat ordna fribiljetter. Det hade känts konstigt att säga nej tack, säger Berit Palmblad.

Jerry Norrbom fick presenter när han var lärare på gymnasiet.

– En whiskyflaska var det dyraste. Det kändes lite märkligt när det kom från en elev som inte ens fick gå på bolaget, säger han.

De har svårt att se att det skulle finnas någon risk för mutor eller mutmisstankar, i vart fall på lågstadiet där det inte sätts några betyg. Det var hetsen och det faktum att vissa elever stannade hemma som fick dem att stämma i bäcken.

Barn och föräldrar vill fortfarande uttrycka sin tacksamhet och det ges fortfarande presenter.

Men numera frågar de om det är OK att överlämna en gåva. Då blir beskedet ja, under förutsättning att det inte uppmärksammas av kamraterna.

Men det ges inte lika mycket och inte lika kostsamt som tidigare.

– När barnen säger ”Får vi ge dig, snälla” brukar jag säga att jag blir jätteglad om de ritar något fint eller skriver ett brev istället och ger till mig några dagar före avslutningen, säger Shagi Kashefi.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: