Läs senare

Bristen på lärare den största hittills

Det har aldrig saknats så många lärare som i dag. Rekryteringsproblemen har stigit till nya toppnivåer, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

03 feb 2016

Bristen på lärare är den största som Arbetsförmedlingen hittills uppmätt, enligt en rapport om framtidsutsikterna för 200 yrken som publicerades på onsdagen.  

Den som har lärarutbildning eller sjuksköterskeutbildning har störst chans att få jobb de närmaste åren, enligt rapporten. 
 

– Samtidigt har vi aldrig tidigare sett en så stor brist på lärare och vårdpersonal. Där kommer många arbetsgivare att få mycket svårt att rekrytera, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen. 
 

Rekryteringsproblemen inom skolan har stigit till nya toppnivåer, enligt Arbetsförmedlingen. I höstas uppgav drygt 80 procent av de kommunala verksamheterna inom grundskolan att de haft svårt att rekrytera under det senaste halvåret. Inom barnomsorgen respektive gymnasieskolan uppgick motsvarande andelar till närmare 80 respektive 65 procent.
 

Under 2016 kommer framför allt förskollärare och specialpedagoger, men även lärare i grundskolan och gymnasielärare i yrkesämnen att saknas.
 

På fem till tio års sikt kommer bristen att vara fortsatt stor för dessa yrken, spår Arbetsförmedlingen. 

Återigen slås också fast att fullständiga gymnasiebetyg är en förutsättning för att ha goda möjligheter till jobb. 

Enligt rapporten förväntas sysselsättningen öka med totalt 68.000 jobb i år. 

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin