Läs senare

Brister i lärarstöd på yrkesgymnasier

47 gymnasieskolor med yrkesprogram fick oanmält besök av Skolinspektionen. I mer än en fjärdedel av den observerade undervisning var lärarstödet begränsat. Särskilt svagt var stödet vid individuellt arbete.

20 maj 2016

Lärarstödet till elever är inte tillräckligt bra vid ett flertal av landets yrkesgymnasier. Det visar en oanmäld granskning som Skolinspektionen gjort under våren. 
 

Vid de 47 gymnasieskolorna var lärarstödet begränsat under mer än en fjärdedel av den observerade undervisningen.
 

Granskningen visar på exempel där elever kunde komma och gå från lektioner utan motiverad orsak eller ägna sig åt annat än själva undervisningen utan att lärare reagerade.
 

Minst stöd fick elever på vård- och omsorgsprogrammet samt el- och energiprogrammet.
 

– Rapporten är alarmerande och visar att Jan Björklund gjorde sand av guld. Det fokus på nedmontering av yrkesprogrammen som han höll på med, istället för att bygga upp dem, har tyvärr fått effekt, säger gymnasieminister Aida Hadzialic i Aftonbladet i en kommentar.
 

Ministern syftar på att förre utbildningsministern i Alliansregeringen, Jan Björklund (L), tog bort högskolebehörigheten som förut ingick när elever läste ett yrkesprogram. Regeringen vill återinföra den och sedan Moderaterna svängt i frågan och numer också vill se ett återinförande finns en majoritet för det i riksdagen.

ur Lärarförbundets Magasin