Läs senare

Chef för Skolforskningsinstitutet utsedd

Lena Adamson, docent i psykologi, blir direktör för det nyinrättade Skolforskningsinstitutet. Det beslutade regeringen på torsdagen.

25 jun 2015

Lena Adamson har tidigare varit ställföreträdande myndighetschef för Högskoleverket och har ungefär 15 års erfarenhet av ledarskapsuppdrag inom och utanför den akademiska världen. I dag arbetar hon som expert med kvalitets- och utvecklingsfrågor för European Institute of Innovation and Technology.

Så här kommenterade hon utnämningen vid en pressträff på torsdagen:

– Vi har mycket allmän forskning i Sverige om vad som främjar lärande, men vi behöver mer ämnesdidaktisk forskning som stödjer lärarna och rektorerna. Skolforskningsinstitutet ska främja forskning som rör de professionellas verktyg.

OECD har i sin rapport om svensk skola visat att lärare och rektorer saknar modern forskning som direkt kan användas i undervisningen.

–  Här har det brustit. Lärare har inte fått tillgång till forskning som gör att de kan utveckla sina metoder och växa i sitt yrke. Vi vill att Skolforskningsinstitutet ska bli en närvarande del av Skolsverige och att detta ska märkas av lärarna och rektorerna, sade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vid pressträffen.

SKA SPRIDA SKOLFORSKNING

* Skolforskningsinstitutet är en statlig myndighet.
* Institutet ska se till att lärare och andra inom förskola, skola och vuxenutbildning kan planera, genomföra och utvärdera undervisning med vetenskapligt underbyggda metoder och arbetssätt.
* Institutet ska bland annat sprida forskningsresultat till de som arbetar inom skolan, förskolan och vuxenutbildningen.

ur Lärarförbundets Magasin