Läs senare

Christian stöttar sin mamma i upproret

UpproretHela samhället måste se till att det blir kraft bakom lärarnas krav, understryker Christian Tengblad. Han deltog i Lärarmarschen för att stötta sin mamma Birgitta.

av Torbjörn Tenfält
20 maj 2019
20 maj 2019
Christian stöttar sin mamma i upproret
Christian och Birgitta Tengblad inför Lärarmarschen i Stockholm. Foto: Torbjörn Tenfält

Birgitta Tengblad fick sällskap av sin son i protestmarschen mot nedskärningarna i skolan.

– Det känns fantastiskt, och det är ju så ska det vara. Skolans problem är något som alla behöver bry sig om, inte alls bara vi lärare, säger hon.

Christian Tengblad nickar. Han är kommunikatör till yrket och arbetar inte själv i skolans värld.

– Jag kom hit för min mamma som jobbat 40 år i skolan och som jag alltid pratar med om lärarnas villkor och andra skolfrågor.

Ännu ett skäl till hans engagemang är att hans dotter ska börja förskoleklass i höst.

– För mig känns det väldigt viktigt att det här inte blir något som lärare och förskolepersonal måste utkämpa själva. Föräldrar, andra anhöriga och resten av samhället måste se till att det blir kraft bakom orden. Man får inte skära ner på framtiden, den angår oss alla och det spelar ingen roll om man själv har barn eller inte.

Christian Tengblad bär på ett eget plakat: ”Stolt anhörig till kämpande lärare”.

– Med en sådan skylt hoppas jag kunna peppa andra som inte själv jobbar i skolan eller förskolan. Den här manifestationen är imponerande redan nu, men man behöver gå från något som är en speciell yrkesgrupps intresse till vad som faktiskt är hela samhällets intresse.

Är det någon specifik fråga du själv bekymrar dig över?

– Jo, att det finns resurser till alla funktioner som behövs i skolan. Det får inte bli så att en rektor står och väljer om man ska anställa en lärare eller kurator, säger Christian Tengblad.

 

Klicka på bilden för att komma till alla artiklar om upproret bland lärare 2019.

ur Lärarförbundets Magasin