Läs senare

Dags nominera till avtalsförhandlingarna

AVTAL 2020Det är dags att nominera till avtalsdelegationen för lärare i privat och statlig regi.
– Det är en möjlighet att påverka hur din arbetsplats ska vara, säger Camilla Brown, enhetschef på Lärarförbundet.

av Emma Olsson
27 jan 2020
27 jan 2020
Dags nominera till avtalsförhandlingarna
Arbetsmiljö och lön: två saker som påverkas av kollektivavtalen.

Under dagen gick ett mejl ut till Lärarförbundets medlemmar, anställda av enskilda huvudmän, kooperationen och idéburna organisationer samt statsanställda lärare. Alla mottagare har möjlighet att nominera representanter till avtalsdelegationerna.

Under 2020 löper flera stora avtal ut, som styr privat- och statsanställda lärares villkor.
Arbetsgivarparter är KFO (samlar arbetsgivare inom kooperation, civilsamhälle, idéburna organisationer, idéburen välfärd och samhällsnytta), Almega, IDEA (idéburna organisationer), samt staten.

– Nu finns en möjlighet att vara med och påverka hur din arbetsplats ska fungera, hur kollektivavtalet på arbetsplatsen ska vara. Det är en stor och viktig demokratifråga eftersom de flesta arbetsvillkor utgår från kollektivavtal, säger Camilla Brown, biträdande förhandlingschef på Lärarförbundet.

Det är avtalsdelegationen som sedan deltar i diskussionerna kring vilka krav Lärarförbundet ska ställa på arbetsgivarna under förhandlingen. Yrkandena slås sedan fast av förbundsstyrelsen. När förhandlingarna sedan drar igång, är avtalsdelegationen med och rekommenderar Förbundsstyrelsen vilka avtalsförslag som ska antas eller avslås.

– Du kan nominera dig själv, eller någon du tycker är en bra företrädare och som har bra koll på arbetsplatsen, vad som fungerar och inte. Sedan försöker vi göra skillnad i de avtal vi tecknar, säger Camilla Brown.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin