Ingår i temat
Världen
Läs senare

Danska lockouten har satt djupa spår

Danska regeringen tog till storsläggan och lagstiftade om nya arbetstider. Nu slickar lärarna såren efter konflikten.

04 jun 2013
Danska lockouten har satt djupa spår
Tvivel och oro. Det känner Liza Sort och Ditte Jensen efter konflikten. Bild: Torkil Adsersen

I slutet av april avbröt den danska regeringen den fyra veckor långa lockouten för nära 70 000 lärare och lag­stiftade om nya arbetstider för lärarna. En lagstiftning som gick nästan helt på arbetsgivarnas linje.
Det var ett hårt slag för Danmarks lärare och för Ditte Jensen och Liza Sort, två lära­re på Fuglsanngårdsskole i Lyngby-Taarbæk kommuner strax norr om Köpenhamn. Nu är de tillbaka på skolan och vardagen igen.

— Jag trodde att själva lockouten skulle vara det värsta. Men det jobbigaste har varit att komma tillbaka till arbetet och fyllas av en stor tomhet.

I månader har jag fått höra från politiker och arbetsgivare att jag som lärare inte arbetar tillräckligt mycket och att resultaten i Pisa-mätningarna inte duger. Nu känner jag mig full av tvivel på min framtid som lärare, säger Ditte Jensen.

Hon är upprörd över att rege­ringen stoppade konflikten.

— Vi kallar det inte ett ingrepp, utan ett angrepp. Regeringens lagstiftning tillgodoser bara den ena parten i konflikten — arbetsgivarna. Jag känner att min erfarenhet som lärare inte har blivit erkänd.

Samtidigt är Ditte Jensen nöjd med att lärarna i stora demonstrationer och i medierna har fått ut sitt budskap.

— Vi har visat hur viktigt det är att lärare får tid på sig för att kunna ge eleverna en undervisning med kvalitet.

Hennes kollega Liza Sort ­säger att arbetsgivarnas lockout och regeringens ingrepp »har satt djupa spår«.

— Jag känner mig förbisedd och trampad på och är orolig för framtiden. Nu funderar jag allvarligt på om jag verkligen ska fortsätta som lärare.

Den nya lagen innebär att dagens maxtak för antalet lektioner avskaffas och att fördelningen av arbets­tiden ska bestämmas på varje skola av rektorn.

Liza Sort och Ditte Jensen befarar att lärarna kommer att få fler lektioner nu.

— Men det går inte att vara en engagerad och väl förberedd lärare om under­visningen ska ta mer tid än i dag, säger Liza Sort.

— Då måste jag springa fortare och får inte tillräckligt med tid att ta hand om allt det för- och efterarbete som tillkommer utöver undervisningen, säger Ditte Jensen.

Hon menar att det ställer henne som lärare inför två val:

— Jag kan välja att arbeta över gratis och klara alla ­arbetsuppgifterna. Eller så gör jag bara det jag får betalt för — och känner otillfredsställelse med hur jag sköter arbetet.

Vad vill ni säga till era svenska lärarkolleger med anledning av det ni har varit med om?

— Att det är viktigt att kämpa för det man tror på. Även om vi förlorade den här striden har vi blivit hörda och sedda av det danska folket. Kampen har skapat en stark sammanhållning bland lärarna — och det har vi stor glädje av, säger Liza Sort och menar att lärar­na nu måste slåss lokalt på varje skola för att inte få fler lektioner.

Lärare blev rikskändis

Läraren Ditte Jensen blev rikskändis i Danmark under konflikten. Hon bjöd in undervisningsministern till studiebesök på sin skola, men ministern tackade nej.

Ditte Jensen intervjuades då av tv och blev därefter affischnamn i Danmarks Lærerforenings kampanj under lockouten. Sedan dess har hon varit med i en rad tv- och radioprogram och har fått en egen blogg på fackförbundstidningen Folkeskolens hemsida.

Läs vidare: www.folkeskolen.dk/blogs/ditte-jensen/

Ditte Jensen

YRKE Lärare i danska, engelska, bild och kristendom.
LÖN 30 000 danska kr (33 600 svenska kr).
ÅLDER 32.
FAMILJ Man och två barn, två och fyra år.
GÖR PÅ FRITIDEN Är tillsammans med familjen.
SOMMARPLANER Vara i sommarstugan.

 

Liza Sort

YRKE Lärare i matte, idrott, natur/teknik och specialundervisning.
LÖN 34 000 danska kr (38 000 svenska kr).
ÅLDER 55.
FAMILJ 16-årig son.
GÖR PÅ FRITIDEN Cyklar, promenerar med hunden, åker skidor.
SOMMARPLANER Åka till London och vara i sommarstugan.

ur Lärarförbundets Magasin