Läs senare

De köper Lärarnas hus – och säljer det vidare

FastigheterDet är Nordic Real Estate Partners som köper Lärarnas hus i Stockholm. De ska sedan sälja det vidare till JM som vill bygga bostäder på platsen.

av Daniel Persson
06 feb 2019
06 feb 2019
Lärarnas hus på Stora Essingen.

Förra veckan meddelade Lärarförbundet att kansliet ska flytta från Stora Essingen till en nyinköpt fastighet på Södermalm. Förbundet har sålt Lärarnas hus tillsammans med två intilliggande fastigheter, ett kontorshus och ett parkeringsgarage, med en sammanlagd yta på 19.000 kvadratmeter.

Köparna är bolaget NREP, Nordic Real Estate Partners, som i sin tur har tecknat ett villkorat avtal med JM som ska ta över två av fastigheterna när en ny detaljplan för området är klar, tidigast 2022. Villkoret för hur köpet går till och hur stort beloppet blir är att man får grönt ljus att bygga 230 nya bostäder på tomterna. Ingen av parterna vill avslöja priset.

– Det är en intressant affär, fastigheterna ligger i ett bra läge och vi tror att vi tillsammans med JM kan utveckla dem. Lärarförbundet kommer att sitta kvar initialt och vi har en ambition att vara en bra hyresvärd åt dem tillsammans med JM, säger Rickard Svensson Dahlberg, partner på NREP.

Att avtalet är villkorat och köpeskillingen påverkas av framtida beslut om planändringar är inte dramatiskt enligt Lärarförbundets kanslichef Sixten Frixon.

– Det är hängslen och livrem på i den här typen av fastighetsaffärer, säger han.

Innebär villkoren någon ekonomisk risk för Lärarförbundet?

– Alla affärer innebär ett visst mått av risk men i det här sammanhanget är risken oerhört liten.

Inget tyder på att planändringarna inte skulle gå igenom. Stockholms stad är i högsta grad inblandade i planerna på att bygga totalt 700 nya bostäder, kontor och förskolor i området.

Lärarförbundet äger genom dotterbolag ett dussintal fastigheter, både bostäder och kontor, till ett sammanlagt värde av närmare 1,3 miljarder. Det är grovt räknat hälften av förbundets förmögenhet, medan den andra halvan är värdepapper. Förbundet ser fastigheter som en säker investering. En viss förändring är planerad, där man eventuellt säljer ytterligare någon fastighet och betalar av skulder samt placerar mer pengar i värdepapper med låg risk. Förbundet vill ha en välfylld krigskassa som säkerhet vid konflikt.

– Förbundsstyrelsen har gett placeringsrådet i uppdrag att se över fördelningen i våra samlade kapitaltillgångar och en del i detta är att fördela vikten mellan både värdepapper och fastighetsinnehav och skapa en balans. Riktningen är att öka värdepapperstillgångar och reducera fastighetsinnehavet lite grann på längre sikt. Vi sitter med bra placeringar i båda delarna, men det är viktigt med riskspridning, säger Sixten Frixon.

ur Lärarförbundets Magasin