Läs senare

Debatt med Lars Vilks nära stoppa årsmöte

Lärarförbundet Göteborg hamnade i den internationella politiska hetluften på onsdagen. En debatt med konstnären Lars Vilks höll på att sätta stopp för lokalavdelningens planerade årsmöte. Det blir dock av – Vilks-debatten är däremot inställd.

04 mar 2015

När det blev känt att konstnären Lars Vilks skulle vara med på ett panelsamtal i Folkets hus i Göteborg började många oroliga medlemmar i Lärarförbundet Göteborg höra av sig till lokalavdelningen. Anledningen var att den skulle ha sitt årsmöte i samma hus och vid samma tid som Vilks-debatten.

Medlemmarna var inte bara oroliga utan sa att de inte ville komma på mötet på grund av säkerhetsläget och hotbilden kring den kontroversiella konstnären.
– Jag tror man har Köpenhamn och Paris i färskt minne, säger lokalavdelningsordförande Elisabet Mossberg. 

Det gick så långt att styrelsen i Göteborg var beredd att flytta på årsmötet.
– Vi tyckte inte att vi kunde riskera våra medlemmars säkerhet och trygghet. Oron måste man ta på allvar, säger Elisabet Mossberg.

Istället blev Vilks-debatten flyttad – åtminstone till en början. Folkets hus valde, i samråd med Ung Pirat, att flytta mötet till fredag eftermiddag, enligt TT. Men senare visade det sig att en artistskola, som är hyresgäst i Folkets hus, skulle hålla en föreställning som man sålt biljetter till vid samma tid. Därför beslutade Folkets hus sent på onsdagseftermiddagen att ställa in Vilks-debatten.

– Det var väldigt olyckligt. Men vi upplevde att det inte funkade. Våra fasta hyresgäster ska inte få betydande problem på grund av den här bokningen, säger Folkets hus vd Lina Lindquist till TT, och syftar på Ung Pirats debatt om yttrandefrihet.

Innan beslutet kom att paneldebatten ställdes in uttryckte Ung Pirats Gustav Nipe sin besvikelse över flytten i en skriftlig kommentar till TT: "Det är tråkigt att Lärarförbundet, som ska utbilda morgondagens medborgare, inte vågar hålla sin kongress i närheten av vårt panelsamtal”.

Men Elisabet Mossberg tycker inte att förbundet viker ner sig.
– Deras möte ska få äga rum precis som vårt möte. Men folk måste känna sig trygga när de går på vårt möte.

Det är också en fråga om interndemokrati.
– Eftersom medlemmarna ska välja sina fackliga företrädare och ta viktiga beslut hade det varit olyckligt med väldigt många avhopp. Jag är glad att vårt årsmöte blir av som det var tänkt för det hade varit en jätteapparat att flytta det, säger Elisabet Mossberg.

Att meddela medlemmarna att årsmötet trots allt blir av lär inte vara något problem med tanke på den mediala uppståndelsen.
– Det blir väldigt mycket media, jag har svarat på frågor hela förmiddagen. Jag har aldrig haft en sådan publicitet inför ett årsmöte. Jag har till och med pratat med franska nyhetsbyrån AFP, säger Elisabet Mossberg.

Lärarförbundet har i media kritiserats för sitt beslut att vilja flytta årsmötet eftersom det krockade med Vilks-debatten. Lärarna borde vara de som står upp för yttrandefriheten, är argumentet.

"Deras (Lärarförbundets. red:s anm) uppgift är att förmedla kunskap och utbilda våra unga så att de blir ansvarstagande samhällsmedborgare. Och för att de ska kunna bli det måste deras lärare stå upp för vissa värderingar", skriver Peter Sunde Kolmisoppi på Aftonbladet Debatt.

Och Johanne Hildebrandt skriver i Svenska Dagbladet: "Så mycket kraft låg det alltså bakom de vackra orden om yttrandefrihet och demokrati bland dem som ska lära landets barn om just dessa värderingar."

I en replik på Aftonbladet Debatt svarar Elisabeth Mossberg, ordförande Lärarförbundet Göteborg: "Vi vill aldrig inskränka yttrandefriheten. Vi vill heller inte inskränka mötesfriheten. Men rädsla och oro måste tas på allvar."

Lars Vilks

  • Född: 20 juni 1946.
  • Yrke: Konceptkonstnär. Professor vid Konsthögskolan i Bergen 1997–2003.
  • Kända konstverk: Drivvedskonstruktionen Nimis och stenskulpturen ARX i Kullabergs naturreservat.
  • Övrigt: Står sedan 2007 under hot från radikala islamister sedan Nerikes Allehanda publicerat hans teckningar där profeten Muhammed framställs som rondellhund.
    Källa: NE/TT

ur Lärarförbundets Magasin