Läs senare

”Det är inte omöjligt att få chefen att ändra på en tänkt lön”

LärarlönerVar förberedd, avkräv din chef tydlighet och tänk långsiktigt. Det är facklige vägledaren Anders Öbergs råd inför lönesamtalen.

av Daniel Persson
30 jan 2019
30 jan 2019
Anders Öberg, facklig vägledare. Foto: Lärarförbundet.

Årets lönesamtal har redan börjat på vissa håll. På Lärarförbundet sitter bland andra Anders Öberg, facklig vägledare, redo att lönecoacha de som vill ha hjälp och stöd inför samtalet med chefen. Han råder alla att först bekanta sig med lönestatistiken som finns på förbundets hemsida och att läsa foldern ”Du och din lön”.

– Nummer ett är att förbereda sig. Det gör man också bäst genom att ha koll på de lokala lönekriterierna som gäller på ens arbetsplats. Se till att få tillräckligt med tid för ditt lönesamtal så att det inte pressas in på en kvart eller så och se till att du kommer till tals och inte bara chefen. Gör anteckningar tills nästa gång så att du minns vad ni pratade om den här gången, säger han.

Att argumentera för sin sak när det gäller lönen kan kännas tröstlöst och omöjligt, som om det inte spelar någon roll vad man säger. För att ändra på det är Anders Öbergs tips att se till att få fram tydliga besked om vad som krävs för att man som anställd ska bedömas vara värd en viss summa, att dokumentera det och ha framtiden i åtanke.

– Det är inte omöjligt att höja sin lön i ett samtal och få chefen att ändra på en tänkt lön men det kan vara ganska svårt. Det du måste göra är att istället för att sätta upp ett mål för dig var i lönestrukturen du vill vara avkräva ett svar vad som krävs för att nå dit, säger han.

– Säg till exempel: ”Den här summan skulle jag känna mig nöjd med att tjäna. Vad skulle du som arbetsgivare kräva av mig för att jag skulle få den lönen?”. För då sätter du chefen i ett läge där chefen måste tala om för dig vad du ska prestera för att få en viss lön istället för att bara säga att ”jag tycker att jag borde tjäna si och så mycket”. Då kan man göra en långsiktig plan om hur man ska förändra sin plats i den här lönebilden och kunna kliva några steg uppåt.

Vad ska man inte göra under lönesamtalet?

– Jag tycker inte att man bör jämföra sig med vad ens kolleger tjänar utan man ska prata om sina egna tillgångar och goda sidor.

Men är det inte relevant vad andra tjänar jämfört med en själv?

– Jo, det kan det absolut vara om man pratar om statistiken generellt på arbetsplatsen, de siffrorna är alltid bra att ha med sig och lägga fram. Men prata inte om dina kolleger personligen, att ”Carl här har jobbat lika länge som jag och tjänar mer, varför det?”. Det går inte att jämföra så med en kollega, chefen sätter lön utifrån din prestation och att börja dra in kollegans prestation är inte syftet.

I det nya läraravtalet står bland annat att arbetsgivaren ska ändra på dåliga lönestrukturer och att erfarenhet ska löna sig mer, ska man ta med sig sådana saker in i samtalet med chefen?

– Jag tycker inte att man ska gå in och titta i det centrala avtalet på det sättet. I lönesamtalet ska man i första hand diskutera vad man har åstadkommit det gångna året. I grund och botten handlar allt om hur man presterar utifrån lönekriterierna. Har du varit en trotjänare, jobbat länge och ligger risigt till lönemässigt så finns det verkligen anledning till att ändra på det, men då skulle jag ta hjälp av min lokalavdelning för att reda ut det.

ur Lärarförbundets Magasin