Ingår i temat
Digitalisering
Läs senare

”Det är inte schyst mot eleverna”

26 okt 2016

Foto: Linus MeyerKräv kompetensutveckling och ta hjälp av duktiga kolleger. Det rådet ger Camilla Askebäck Diaz, förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan i Stockholm.

När Camilla Askebäck Diaz föreläser på landets skolor möter hon lärare som är så kunniga inom IT att de själva kunde ha hållit i workshopen, men också dem som är så rädda för den digitala tekniken att de inte ens packat upp datorn ur kartongen. 

— Det är tydligt att alla har fått olika förutsättningar för att lyckas. Givetvis har alla ett eget ansvar men det går inte att förutsätta att man lär sig på egen hand eller kasta in en massa enheter och förvänta sig att det löser sig. Det måste ges fortbildning, säger hon.

Avsaknaden av IT-plan och egna datorer för elever och personal på många skolor är oroande, enligt Camilla Askebäck Diaz. En orsak är att rektorernas egen IT-kompetens ibland brister.

— Det säger sig själv att lärarna på skolor utan IT-plan inte har samma möjlighet till en bra kompetensutveckling. Det är inte schyst mot eleverna att ge lärarna olika förutsättningar. Att ge eleverna samma möjligheter är en demokratisk fråga, tar vi inte itu med det här sakerna får vi aldrig någon likvärdig skola.

På varje skola finns någon lärare som är intresserad av IT och som kan fungera som ett stöd för den som känner sig osäker. Camilla Askebäck Diaz råd är att våga testa sig fram i den nya tekniken och inkludera eleverna.

Som förstelärare i digitala verktyg försöker Camilla Aske­bäck Diaz ge eleverna ett källkritiskt förhållningssätt till information på internet. Att många skolor brister på området oroar henne.

— Det är en rättighet att kunna vara källkritisk. Och det är skolledningens ansvar att personalen får lämplig fortbildning inom det. Mitt råd är att vara ihärdig och trycka på hur viktigt det är. Se till att du får rätt fortbildning från din skolledning, säger hon.

Alla artiklar i temat Digitalisering (15)

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin