Läs senare

”Det är sorgligt att så många tycks känna igen sig”

KränkningarLäraren Catrin Johansson skrev ett debattinlägg om hur hon gick hem till fredagsmyset med en känsla av värdelöshet efter att ha blivit trampad på av både elever och föräldrar. Texten har lästs närmare 90.000 gånger och fått flera tusen delningar i sociala medier.

av Sten Feldreich
22 feb 2019
22 feb 2019
Catrin Johansson.

Vad tänker du om det?

– Roligt att så många läst, samtidigt sorgligt att så många tycks känna igen det jag försöker ge uttryck för.

Vilka reaktioner har du fått?

– Inlägget publicerades precis när jag gick på sportlov, så jag har inte träffat några kolleger. Men jag vet vad kollegan som övertalade mig att skicka in min text tycker. Jag skrev den som ett brev till mig själv en fredag eftermiddag, efter en riktigt jobbig vecka, och läste för min kollega.

– På min Facebooksida är det många för mig okända personer – inga lärare, utan psykologer, pedagoger och så- som hört av sig. Alla har varit positiva till det jag skrev.

Vad ska man göra åt problemen du beskriver?

– Jag tror att det är ett allvarligt misstag att ta ifrån barn deras ansvar, på det sätt som nu sker. Att som barn ständigt bli uppbackad upp av sina föräldrar, som skyller ifrån sig eller ifrågasätter hur skolan hanterat det hela, är inte sunt. Då får barnen aldrig en chans att känna ånger eller reflektera över sina handlingar.

– I förlängningen: Hur kommer barn som aldrig behöver ta konsekvenserna av sitt dåliga handlande bli när de är vuxna? Som är vana att ha en förälder som försvarsadvokat?

Vad beror det på att det blivit så, tror du?

– Jag tror att en del föräldrar inte riktigt pallar med föräldrarollen alla gånger, och då är det enklare att skylla felen på skolan i stället. Samtidigt har skolan varit för otydlig med vad som gäller. Den elev som missköter sig måste få en tillrättavisning, någon typ av påföljd, där eleven får ta konsekvensen av sitt handlande. När jag gick i skolan var det kvarsittning som gällde. Då missade jag bussen och fick gå hem tre kilometer. Inte ringde min mamma då och skällde ut läraren för att jag hade fått gå hem.

Läs debattinlägget här: ”Varför kräver inte föräldrar att deras barn beter sig väl?”

ur Lärarförbundets Magasin