Läs senare

”Det blir kamp om pengarna”

Val 2018– Att rekrytera och behålla lärare är nyckeln till framgång för våra elever och skolor, säger Falköpings ledande skolpolitiker Ingvor Bergman (S).

av Stefan Helte
16 aug 2018
16 aug 2018
Ingvor Bergman är utbildningsnämndens ordförande i Falköping och en av dem som tycker att lärarna ska få mer löneökning än andra kommunanställda. Foto: Carla Karlsson

Ingvor Bergman är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och en av de kommunala skolpolitiker som i Lärarnas tidnings enkät har svarat ja på frågan om lärarna bör få mer i löneökningar än andra kommunalt anställda även de kommande åren.

– Läraryrket är ett bristyrke och i bristyrken drivs lönerna upp av sig själva. Vi vet också att vi måste ha utbildade och behöriga lärare i kommunen för att fler av våra elever ska få godkända betyg. Detta är en av våra viktigaste utmaningar framöver, säger hon.

Allt fler elever i Falköping har de senaste åren fått betyg så att de klarar gymnasiebehörighet. Det förklaras bland annat av att kommunens skolor med hjälp av statsbidrag har gett kompetensutveckling i specialpedagogik för lärarna och infört extra möjligheter till undervisning i matematik under hela läsåret för de elever som ligger på gränsen till att inte klara sig.

Vi är beroende av ­utökade statsbidrag för att ha råd.

– Vi har vänt trenden. Men det är fortfarande över 20 procent av eleverna i årskurs nio som inte är behöriga till gymnasiet. Det är vi inte alls nöjda med.

— För att fortsätta vända trenden vet vi att vi måste attrahera duktiga lärare.

Även om Ingvor Bergman talar sig varm för att satsa på lärarnas löner så framhåller hon att även sjuksköterskorna och undersköterskorna skulle behöva lockas med högre löner.

– Jag är övertygad om att det blir en kamp om pengarna. För vi saknar både lärare och undersköterskor i verksamheten.

Dessutom ska kalaset betalas av någon. Hon ser inga stora möjligheter för kommunen att göra egna lönesatsningar på lärarna de kommande åren.

– Nej, vi är beroende av utökade statsbidrag för att ha råd med något sådant.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin