Läs senare

Det finns en del att oroa sig över 2018

av Örjan Björklund
24 jan 2018
24 jan 2018
Örjan Björklund
Chefredaktör

Året 2018 har i stora delar av landet börjat stilla och vardagsglåmigt, men det finns anledning att tro att fortsättningen på året, på gott och ont, blir allt annat än det.

2018 oroar mig på flera sätt eftersom världen befinner sig i ett mer instabilt läge än på länge. Jag fruktar även att 2018 års val här hemma i Sverige blir smutsigt och utsatt för stor påverkan av krafter som vill destabilisera vår demokrati.

Jag oroar mig för att det, i en komplicerad och fragmentiserad verklighet med stora utmaningar att klara, är så lätt att få för sig att en lösning, ett recept, en enda stark röst ska vara ett sätt att komma tillrätta med problemen.

Det är genom öppenhet, diskussioner och konflikter som vi växer.

Men det är ju tvärtom genom öppenhet, diskussioner och konflikter som vi växer och formas och blir de vi är och vill vara. Ja, det är jobbigt, men alternativen är betydligt värre.

Som tur är finns det också en hel del positivt att ta med sig in i det år som ligger framför oss. Världen går framåt på många sätt, forskningen bryter ny mark, en stor majoritet människor och partier vill förstås gott, om än på lite olika sätt.

Positivt, för att komma till skolan, är också att lärarnas löner på sistone har ökat ordentligt och att vägen mot en mer rimlig arbetsbelastning kan börja i och med den nya avtalsrörelse som nu drar i gång.

Om den och Lärarförbundets avtalsyrkandet kan du läsa mer om här.

I detta nummer gör vi som alltid, granskar och lyfter fram så väl det som verkar bra som det som oroar. Så du kan här också läsa om läraren Mia Bask, som efter en hjärnblödning riskerar bli av med sin sjukersättning, samt om den uppmärksammade och prisade skolgårdsläraren Gustav Sundh och hans tankar om fritidspedagogik.

Läs bland mycket annat även om chefen för kulturskolan i Malmö, Jalle Lorensson, som också är munspelare och medlem i bluesrockarna Wilmer X. Honom kan du också se och höra dra av ett munspelssolo på vår webb. Det ger i alla fall en skön start på detta oroande år.

ur Lärarförbundets Magasin