Läs senare

”Det känns ruttet”

02 jun 2015

Foto: Gustav NybergFörskolläraren Bodil Sölvsjö får ingen löneökning de närmaste åren, eftersom hon inte har legitimation.

— Det känns ruttet. Jag har jobbat ihjäl mig för den här kommunen och för ungarna.

Bodil Sölvsjö var en av de barnskötare som Strängnäs för knappt tio år sedan valde ut för att vidareutbilda till lokalt behöriga förskollärare.

— Vi var några engagerade och drivna barnskötare som kommunen satsade på för att de behövde förskollärare.

Men utbildningen berättigar inte till legitimation. Därför har Strängnäs beslutat att hon blir utan löneökning under tre år eller tills hon ordnat en legitimation. Samt att hon får yrkes­titeln »pedagog i förskolan«.

— Vi har frågat flera gånger vad den nya titeln betyder och inte fått något svar. Men jag kommer väl att jobba på som jag alltid har gjort, utan att få något lönepåslag.

Hon tycker att kommunen har vaknat sent och inte tagit sitt ansvar.

— Ingen har kunnat upplysa mig om vad som behövs för att jag ska få min examen, fast jag har tagit upp det flera gånger. Jag har själv fått ta reda på vad som krävs.

Bodil Sölvsjö är 56 år, men har bestämt sig för att läsa in det som behövs för att ta förskollärarexamen.

— Jag vill ha revansch och få min legitimation. Jag är för kompetent för att bara vara »pedagog i förskolan« utan ­pedagogiskt ansvar.

Hon får ingen nedsatt arbets­tid för detta. Därför kommer hon att arbeta heltid och plugga på halvtid.

— Det kommer att bli otroligt tufft. Jag har sagt så här: »Ni kommer att få en legitimerad förskollärare — men en utbränd förskollärare.«

ur Lärarförbundets Magasin