Läs senare

”Det skulle vara en otrolig ära att få ta över”

Johanna Jaara Åstrand hoppas bli vald till Lärarförbundets nya ordförande.
– Jag kan aldrig bli en ny Eva-Lis Sirén. Men jag kan vara en fantastisk Johanna Jaara Åstrand, säger hon i sin första större intervju som ordförandekandidat.

29 sep 2014

Foto: Jonas Forsberg

Valberedningen föreslog på torsdagen att Johanna Jaara Åstrand ska bli ny ordförande i Lärarförbundet och efterträda Eva-Lis Sirén som avgår vid kongressen 11-14 november.

– Jag känner en stor ödmjukhet och stolthet över detta. Det skulle vara en otrolig ära att få ta över efter Eva-Lis.

Varför vill du bli ordförande för Lärarförbundet?

– Därför att jag tycker att det är ett av de finaste uppdragen man kan få. Skolan är den viktigaste samhällsfrågan och utmaningarna är riktigt stora, inte minst med tanke på lärarkrisen. Jag går in med glöd i de här frågorna.

Vad är det viktigaste för Lärarförbundet att satsa på under de närmaste åren?

– Att trycka på så att alla löften från valet verkligen förverkligas. Det krävs en nationell samling om skolan och där måste Lärarförbundet och den nya ordföranden vara en stark röst.

Varför passar du som ny ordförande?

– Med mig som ordförande får Lärarförbundet en hängiven, engagerad och motiverad ledare, med ett starkt lärarhjärta.

Vad betyder starkt lärarhjärta?

– Att jag anser att läraryrket är så fantastiskt betydelsefullt. Vi lärare kan verkligen göra skillnad för våra barn och elever. Det var samma sak som fick mig att börja engagera mig fackligt: Att jag vill hjälpa mina lärarkollegor så att de får förutsättningar att göra ett ännu bättre arbete.

Valberedningens förslag är preliminärt och i det slutliga förslaget kan det bli någon annan som föreslås som ordförande. Vad tänker du om det?

– För mig är det inga problem. I en demokratisk process är det inte konstigt att det finns flera kandidater. Jag tycker att det är ett bevis på Lärarförbundets styrka. Men för egen del känner jag mig helt redo att ta mig an den utmanande uppgiften att bli ordförande.

Hur känns det att ta över efter Eva-Lis Sirén, som har varit ordförande i 13 år?

– En organisation kan inte stå och falla med en person. Jag kan aldrig bli en ny Eva-Lis Sirén, men jag kan vara en fantastisk Johanna Jaara Åstrand. Jag tror att det är viktigt att en ny ledare får ha sin egen profil.

Hur kommer medlemmarna att märka att du blir ordförande, om du väljs på kongressen?

– De kommer att se att det är ett annat ansikte och ett annat namn. Men jag tror inte att de kommer att märka någon större skillnad i vilka frågor vi driver. Vi måste fortsätta vårt målmedvetna arbete oavsett vem som blir ordförande.

Vilka frågor brinner du för?

– Den viktigaste frågan är att att mota lärarkrisen. Lärarnas löner måste upp och arbetsbelastningen ska ner. Dessutom behövs det satsningar på det särskilda stödet. Jag tycker det är en stor sorg att vi tappar de svagaste eleverna.

När slås Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ihop?

– Tyvärr vill inte Lärarnas Riksförbund gå samman i dagsläget. Men jag är helt övertygad om att alla lärare så småningom kommer att förstå att vi tjänar på att tala med en röst.

Bör vinstuttag från friskolor förbjudas?

– Det vi har sagt och det jag anser är att vinster inte ska få tas ut så länge det finns barn och elever som behöver större insatser. Jag tror inte lösningen är ett vinstförbud, utan vi måste skruva i de möjligheter som finns att plocka bort pengar från det som skulle kunna användas för att skapa kvalitet.

Vilket parti röstade du på?

– Nej, det behåller jag mig själv, eftersom Lärarförbundet är ett partipolitiskt obundet förbund. Jag nöjer mig med att säga att jag tar lärarnas parti.

Vem är egentligen Johanna Jaara Åstrand?

– Jag är en norrländsk tjej, som älskar läraryrket och som gärna tillbringar helgen med min familj vid vår lilla omoderna stuga utan el och rinnande vatten. Det är verkligen en oas.

Valberedningens ordförande framhåller som en av dina fördelar att du är ”ung”. Vad tänker du om det?

– Ha-ha – det det var ju trevligt att höra som 40 år fyllda! Samtidigt har jag lång facklig erfarenhet och har representerat Lärarförbundet i både nationella och internationella sammanhang. Men valberedningen har rätt i att det är otroligt angeläget att vi får till en förnyelse och föryngring. Det är en överlevnadsfråga för Lärarförbundet som organisation.

Detta är Johanna Jaara Åstrand

Aktuell: Ordförandekandidat i Lärarförbundet.

Ålder: 40 år.

Bor: Hus i Järved, strax utanför Örnsköldsvik.

Familj: Gift med Kai, har tillsammans barnen Teodor, 8, och Jelina, 4.

Facklig bakgrund: Ledamot i förbundsstyrelsen, förbundsstyrelsens representant i ämnesrådet för idrott och hälsa, sekreterare i Örnsköldsviks lokalavdelning. Har suttit i lokalavdelningens styrelse sedan 1999 och i förbundsstyrelsen sedan 2004.

Lärarbakgrund: Utbildad grundskollärare åk 1-7. Har nu en tjänst som utvecklingsledare på Örnsköldsviks kommun.

Fritid: Läser mycket, joggar lite, lagar gärna middagar tillsammans med vänner.

Gillar: Att städa. (”Jag tycker att det är roligt att städa, man får ett resultat och det blir så fint.”)

Gör ogärna: Tömma utedasset i stugan.

Johanna om Johanna: Engagerad, glad och hängiven.

En typisk fredagskväll: Sparka boll med barnen, äta gryta med älgkött och sedan läsa en god bok.

ur Lärarförbundets Magasin