Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Detaljkoll minskar resans risker

Lön & villkorVillkoren bör vara helt klara inför en skolresa. Annars riskerar lärare som deltar att hamna i svårigheter.

av Torbjörn Tenfält
22 maj 2017
22 maj 2017
Inför studiebesöket i Auschwitz skrev elever och föräldrar på en överenskommelse om regler. Foto: Zelda Malmkvist-Lindeberg

Slutspurt på terminen = dags för skolresa. Vare sig det är en studieresa på arbetstid, som en del av utbildningen, eller en nöjesresa på fritiden får inget falla mellan stolarna.

— Innan man ger sig i väg måste alla detaljer vara klara, både när det gäller programmet och ansvarsfördelningen. Schema, planering, ersättningar — allt ska vara godkänt av rektor, säger Ingrid Lindgren Andrén, ombudsman på avdelningen för yrke och villkor på Lärarförbundet.

När Klockarskolan i Säter nyligen åkte till Polen var tillsynsansvaret under natten en av de knepigaste frågorna att lösa. Tre lärare reste med 22 niondeklassare till Krakow för att göra studiebesök i förintelselägret Auschwitz.

Klargör detta i förväg

  • Vem har ansvar för vad, och när, under resan?
  • Schema, både vad gäller tider och innehåll.
  • Försäkringsfrågor.
  • Rutiner för oförutsedda händelser.
  • Ersättningsfrågor, både för planerad tid och för oförutsedda händelser.

Skolan tog reda på hur andra kommuner formulerat sina riktlinjer. För att lärarna skulle få sova och slippa hålla vakt under natten kom man överens med eleverna om att de måste hålla sig på vandrarhemmet under sena kvällen och nattetid. Den som bröt mot överenskommelsen skulle skickas hem.

— Både eleverna och deras föräldrar skrev under överenskommelsen. Vårt tillsyns­ansvar avtar med elevernas ålder och vi gjorde bedömningen att när de är 16 år har vi inte längre ansvaret när de sover, säger SO-läraren Johan Larsson som var med på resan.

Ingrid Lindgren Andrén är tveksam till om det är en tillräcklig lösning att komma överens om tillsynsansvaret med en åldersgräns som grund.

Johan Larsson, SO-lärare, Säter.

— Så länge eleverna är omyndiga kan man inte förvänta sig att de tar ett fullt ansvar, säger hon.

Många skolresor har ren nöjeskaraktär och ordnas av föräldrar. Då har inte skolan ansvaret för säkerheten, varken för eleverna eller för de lärare som eventuellt följer med på ledig tid. I det fallet är det arrangörens ansvar att se till att deltagarna har de försäkringar som behövs.

— Om man som lärare deltar i en nöjesresa kan det vara klokt att ha gjort upp med den som arrangerar resan om vilka uppgifter man förväntas göra, säger Ingrid Lindgren Andrén.

Studieresor, som är en del av utbildningen, är däremot skolans ansvar.

När niorna i Klockarskolan reste till Polen var det resultatet av ett medborgarförslag som fyra tidigare elever lämnat in till kommunen. I fjol deltog de i en liknande resa finansierad av det statliga projektet SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism).

Säters kommunfullmäktige sa ja till förslaget att nu låta en grupp elever från samtliga fyra niondeklasser i Klockarskolan besöka Auschwitz och det angränsande förintelselägret Birkenau. Sedan de landat med flyg i Krakow reste de med buss i Polen.

Ingrid Lindgren Andrén, Lärarförbundet.

— Vi funderade först på att boka allt själva men dels blir det krångligt, dels kan vi inte veta om vi bokar en säker firma. Så vi tog hjälp av en rese­byrå, säger Johan Larsson.

Ersättningsfrågor och andra arbetsvillkor tog också tid att enas om.

— När det gäller lönen är det viktigt att komma överens med rektor redan innan man åker. Vi gjorde upp när vi var tjänstgörande och på vilket sätt så vi fick rätt övertid.

Regleringen av resan bör bygga på en gemensam syn på hur skolan ser på studieresor i förhållande till det vanliga skolarbetet, påpekar Ingrid Lindgren Andrén.

— Jag tror att de flesta arbetsgivare har en policy att utgå från. Men den behöver ändå diskuteras med de fackliga organisationerna, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin