Läs senare

”Detta höjer skolans status”

Pisa 2015Ett lyft för självkänslan och lite oväntat. Det anser tre lärare på Skytteholmsskolan om resultatet i Pisa 2015.

av Ola Rennstam
09 Dec 2016
09 Dec 2016
”Detta höjer skolans status”
Mervi Wiik, Henrik Lindmark och Bengt Aarflot på Skytteholmsskolan i Solna är inte förvånade över att likvärdigheten har försämrats. Foto: Marc Femenia

Att svenska elever har förbättrat sig i såväl matte och NO som läsförståelse var den stora snackisen i lärarrummet på Skytteholmsskolan i Solna när Pisarapporten presenterats. Ett lyft för självkänslan efter det dåliga resultatet 2012.

— Jag är jättenöjd, att resultatet har blivit bättre höjer skolans status och det påverkar eleverna också. Vi känner att vi kan, säger Mervi Wiik som undervisar i matte och NO.

Svenskläraren Henrik Lindmark är inne på samma linje och tycker att det nya resultatet bättre speglar verkligheten.

— Det har gjorts många satsningar på lärare på sista tiden, som nu senast lärarlönelyftet. Det känns bra att visa att det ger resultat. Medierna har valt att fokusera på det negativa, säger han.

Vad de förbättrade matteresultaten beror på är inte helt enkelt att svara på.

— Mattelyftet har haft betydelse och vi har haft mer fokus på problemlösning än tidigare, det kan ha påverkat, säger Mervi Wiik.

— Jag tror en förklaring kan vara att lärare ger eleverna mer feedback än tidigare, säger Bengt Aarflot, även han lärare i matte och NO.

Läsförståelsen har förbättrats men att den fortfarande brister hos många elever är något Solnalärarna möter dagligen. Det påverkar även problemlösningen.

— Ibland förstår de inte betydelsen av enkla ord, det är inte självklart att de vet skillnaden på en liter och en deciliter. Och det gäller även eleverna med svenskfödda föräldrar, säger Bengt Aarflot.

— Många gånger förstår eleverna mattetalet men inte frågan som ställs, det är en skillnad mot när jag började som lärare. En förklaring är att allt färre har dagstidning hemma, det märks också ­genom att många inte har koll på aktuella händelser, säger Henrik Lindmark.

Att likvärdigheten försämrats förvånar inte lärarna. Skytteholmsskolan har ett brett spektrum av elever med skilda socioekonomiska bakgrunder och skillnaderna blir tydliga i skolarbetet.

— Visst kan man se att de som saknar stöd och engagemang hemifrån har det svårare i skolan. Men så har det alltid varit, långt före Pisa, säger Mervi Wiik.

ur Lärarförbundets Magasin