Läs senare

DI: Näringslivet fick SD att svänga i vinstfrågan

Sverigedemokraternas (SD) svängning i frågan om vinster i välfärden kan bero på partiets allt tätare kontakter med näringslivets organisationer. Det skriver Dagens Industri (DI).

Enligt organisationen Företagarna har Sverigedemokraterna (SD) kopierat flera av deras förslag. Att SD svängt om vinster i välfärden ses som en stor framgång på tjänsteföretagens organisation Almega, som lobbat hårt i frågan. Det skriver tidningen Dagens Industri på måndagen.
 

Enligt tidningen har näringslivets organisationer haft kontakter med Sverigedemokraterna i flera frågor, bland annat om vinster i välfärden. 
 

Hösten 2014 var SD för ett förslag om vinstbegränsningar, exempelvis för friskolor. Men i Riksdagens finansutskott i maj i år röstade SD för Alliansens förslag om en ny utredning för vinster i välfärden. Det gjorde att regeringens och Vänsterpartiets förslag saknade riksdagsmajoritet. 

– Det som Alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär, motiverade SD:s talesperson Oscar Sjöstedt beslutet då i Sveriges Radio.
 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt reagerar mot de nya uppgifterna.

– Jag tycker att det är väldigt anmärkningsvärt. SD har svängt i hela frågan om vinster i välfärden. De kritiserade det i valrörelsen, men nu har de uppvaktats så mycket av företagen som gör vinsterna att de har svängt. De har lurat sina väljare, måste man väl säga, säger Sjöstedt till TT.
 

TT: Men är det fel att näringslivet har kontakter med riksdagspartier?

– Näringslivet väljer vad de gör, men partierna har valt att inte förhandla med Sverigedemokraterna, därför att det är ett rasistiskt parti. Och nu försöker de här riskkapitalbolagen rädda sina vinster med hjälp av ett rasistiskt parti som redskap. Jag tycker inte att det är ok, säger Sjöstedt.
 

Grundlösa påståenden, tycker Svenskt Näringsliv (SN).

“Svenskt Näringsliv samarbetar inte med några politiska partier. Lika lite tar vi partipolitisk ställning. Däremot möter vi ofta partiernas valda representanter i riksdagen och i fullmäktige runt om i landet. Detta gör vi oavsett om de tycker som vi eller inte”, skriver SN:s presschef Peter Isling i en kommentar till TT.

Utredning om vinster i välfärden
  • Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu ska på regeringens uppdrag utreda förslag för att förhindra att skattefinansierade välfärdsbolag tar ut för stora vinster.
  • Förslagen ska vara klara i november 2016. Sannolikt kan eventuella nya regler träda i kraft tidigast valåret 2018 — om en majoritet i riksdagen säger ja.
Läs tidigare artiklar i ämnet: 
 

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin