Läs senare

Digital klyfta mellan skolor

05 apr 2012

Enligt läroplanen ska elever lära sig använda modern teknik i skolan, men skillnaderna i tillgång och användning av datorer runtom i landets skolor varierar allt mer, rapporterar SVT:s Rapport.

I 193 av de 290 kommunerna finns digitala satsningar på åtminstone någon skola, visar den sammanställning av 1 till 1-satsningar som tidskriften Datorn i utbildningen står bakom. På deras karta kan lärare själva rapportera om ifall deras kommun satsar digitalt.

En sammanställning som Skolinspektionen håller på med visar att de flesta skolor saknar strategier för hur lärarna ska lära sig att använda tekniken i undervisningen.

"Det behövs en nationell it-strategi för skolan," skriver Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén på Twitter. Där blir kompetensutveckling ett viktigt led för lärarna att utveckla metoder för hur it ska användas på bästa sätt.

"Det är bedrövligt att knappt 50 procent av lärarna har en egen dator. Det är en grundförutsättning," skriver hon. Eva-Lis Sirén betonar vikten av de lärare som ligger i framkant och kan inspirera andra.

Kommuner med digitala satsningar

På sajten för Framtidens lärande, en konferens som anordnas av bland annat tidningen Datorn i utbildningen, finns en interaktiv karta över satsningar på 1 till 1, det vill säga en dator till varje elev.

Med olika färgmarkeringar anges om det är en kommunal satsning eller om det är en enstaka skolas initiativ. Du kan också se vilka kommuner som satsar på surfplattor.

Här hittar du kartan.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin