Ingår i temat
Källkritik
Läs senare

Ditt arbete kan rädda demokratin

av Örjan Björklund
03 mar 2017
03 mar 2017
Örjan Björklund
Chefredaktör

Hans Rosling lärde oss att samhället och världen på många avgörande punkter är mycket bättre än vi tror och att utvecklingen går i positiv riktning. Världen hade behövt få ha kvar honom ett tag till.

För i många, många av nätets filterbubblor är bilden den rakt motsatta. Där är det alltid systemkollaps — och ständigt blir allt bara värre. Där lever myter och feltolkningar, där ifrågasätts beprövad vetenskap, där frodas konspirationsteorier och inte sällan hat och extremism.

Om någon fortfarande tycker att det där är en perifer alternativvärld som man inte behöver förhålla sig till eller oroa sig för, är det hög tid att tänka om, nu när även ledaren för världens största demokrati försöker göra lögner till sanning och sanningar till lögn.

Detta är alternativa faktas tidevarv då alla kan få ett Kinderegg med en egen filterbubbla, egna sanningar och nyfunna vänner som ihärdigt försvarar och bekräftar ens världsbild.

I Orwells klassiska dystopi ”1984” är som ni kanske minns 2+2=5 och slagordet för partiet som enväldigt styr landet ­Oceanien är ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.” Det känns som om vi snart kan vara där.

Men okunnighet är inte styrka, 2+2 är inte 5 och det är inte sol när det är mulet eller mer publik när det är mindre. Det vet ju oftast även de som levererar alternativa fakta, men de sprider dem ändå. Ibland för att tjäna pengar, mer ofta för att de vill så tvivel, föröda förtroendet för samhällsinstitutioner och undergräva demokratin.

De som okritiskt sprider lögner och halvsanningar vidare blir, frivilligt eller ­ ofrivilligt, nyttiga idioter ­ i deras tjänst. En viktig del av ditt jobb är att försöka se till att unga inte blir det.

Kunskap, vetenskaplighet och källkritik är viktigare än någonsin. Faktaresistens är ett lika stort hot mot vårt ­demokratiska upplysta samhälle som antibiotikaresistensen är mot vår hälsa. Det är därför som detta nummer av Lärarnas tidning innehåller ett stort tema om källkritik i allmänhet, och källkritik på nätet i synnerhet. Vi hoppas att det ska ge dig kunskaper och uppslag som du har nytta av i ditt arbete.

Alla artiklar i temat Källkritik (16)

ur Lärarförbundets Magasin