Läs senare

Dubbelt så många unga kan tänka sig lärarkarriär

LÄRARBRISTENDubbelt så många unga ser lärarjobbet som en tänkbar karriär idag, jämfört med för sju år sedan.
Varannan person mellan åldrarna 15 och 24 kan tänka sig jobbet på kortare eller längre sikt. Det visar en ny undersökning.

av Emma Olsson
26 aug 2019
26 aug 2019
Dubbelt så många unga kan tänka sig lärarkarriär
HETT YRKE. 5 av 10 unga kan tänka sig att bli lärare, visar ny Sifo-undersökning.

Hälften av alla unga kvinnor mellan 15 och 24 kan tänka sig läraryrket, och 4 av 10 av männen. Det är ungefär lika många som vill arbeta med film eller på tidning. Det visar en undersökning från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Mellan 2012 och 2019 har antalet unga som ser lärarjobbet som en långsiktig karriär ökat från 12 till 24 procent, en fördubbling.

– Det är en jätteviktig del att ha en bra utbildning, som studenterna inte hoppar av. Arbetsgivarna har mycket att jobba med vad gäller arbetsmiljö, ledarskap och organisation. Vi jobbar med det, men vi måste fortsätta, säger Caroline Olsson, sektionschef på SKL.

Läraryrket är poppis. Källa: SKL

Trots att de riktigt intresserad har fördubblats i undersökningen, ser utvecklingen annorlunda ut på högskolor och universitet. De faktiska ansökningarna till lärarutbildningarna har inte ökat nämnvärt.

– Den stora utmaningen är att vi inte kan utbilda oss ut ur lärarbristen. Behoven är för stora jämfört med andelen unga i arbetsför ålder, säger Caroline Olsson.

Det talas mycket om lärarbristen. Siffror från Lärarförbundet visar att det skulle behövas 15 000 nya lärare varje år för att täcka behovet fram till 2031 – då uträkningarna visar att det kommer att saknas 187 000 behöriga lärare.

– Det gäller att hitta andra sätt att jobba. Vi blir tvungna att arbeta smartare, och satsa på nyanlända som ett tillskott, att snabbt ta vara på dem som har förutsättningar att bli lärare, säger hon.

Caroline Olsson, SKL.

Undersökningen är gjord av Ungdomsbarometern och inkluderar drygt 1 152 personer.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin