Läs senare

Ebba Busch Thors attack mot Skolverket – efter beskedet om nationalsången

LÄROPLANERNADebatten om läroplanerna är igång igen, efter att det gått ut att nationalsången ska strykas. ”Berlinmuren har fallit”, kommenterar KD:s partiledare Ebba Busch Thor bland annat. Lärarnas tidning sammanställer det senaste.

av Emma Olsson
08 nov 2019
08 nov 2019
Ebba Busch Thors attack mot Skolverket – efter beskedet om nationalsången
Ebba Busch Thor anklagar Skolverket för DDR-fasoner med förslaget att ta bort nationalsången ur kursplanerna. Foto: Kristdemokraterna och TT

I första omgången gällde det antiken, som skulle strykas ur läroplanerna för mellanstadiet. Efter diverse mothugg backade Skolverket innan remisstiden gått ut.

Sedan gällde det formuleringar kring på vilket sätt Bibeln skulle ingå. Nu är det nationalsångens status som är hotad, vilket Lärarnas tidning var först att uppmärksamma.

Ebba Busch Thor är en av kritikerna till hur Skolverket försöker banta det stoff som lärarna har att klämma in i undervisningen.

I sitt rikstingstal uttalade KD-ledaren bland annat att Skolverket fortfarande arbetar med samma tankegods som fanns i Östtyskland under DDR-tiden, och får stöd av partikollegan Sara Skyttedal som vill ”säkra att kulturarvet överförs till nästa generation”.

– Det är kanske dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren har fallit, sade hon enligt TT.

Moteld kommer från Aftonbladets föräldralediga ledarskribent Daniel Swedin, som twittrar: ”Känner Ebba Busch Thor till att DDR hade en nationalsång och att barnen där verkligen fick lära sig den? Oklart om Skolverket var inblandat dock”.

Läraren @MagisterPelle försöker lugna känslorna i sociala medier:
”Tror ni på allvar att vi ger upp viktiga saker bara för att Skolverket anser att de inte är så viktiga längre? Ge oss liiite mer cred tack”.Skolverket går ut och försöker lugna Ebba Busch Thor.
– I våra remissförslag har vi infört samlingsbegrepp som omfattar Bibeln, nationalsången, psalmerna och våra traditionella barnsånger. Kursplanerna är skrivna för lärare. Vi har valt att i det förslag som nu är ute på remiss minska ner på detaljeringsnivån. Det är inte samma sak som att vi plockar bort något. Det är att ha respekt för lärares kunskaper och goda omdöme” säger Anna Westerholm, chef för läroplaner, i ett skriftligt meddelande.

NATIONALSÅNGEN BORTA FRÅN MUSIKEN

Så här blir ändringen i kursplanen för ämnet musik i lågstadiet.

Nuvarande kursplan:

  •  Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition.

Föreslagen kursplan:

  • Musik som knyter an till elevens vardagliga sammanhang och musikaliska traditioner vid olika högtider.

Ett axplock av fler reaktioner:

ur Lärarförbundets Magasin