Läs senare

Efter kampanjen: Ministern träffar Förskoleupproret

FÖRSKOLEUPPRORETFörskoleupproret har skickat 300 murblock till utbildningsminister Anna Ekström (S). Nu har ministern öppnat kalendern för ett möte.

av Emma Olsson
22 aug 2019
22 aug 2019
Efter kampanjen: Ministern träffar Förskoleupproret
Förskoleupprorets manifestation med att skicka in "Murblock" till utbildningsministern har skördat frukt. Anna Ekström har nu öppnat för ett möte under hösten.

Innan sommaren fick Förskoleupproret negativa besked av Anna Ekström (S). Hon hade inte möjlighet att träffas.

Sedan två veckor kampanjar medlemmarna.

– Vi hade ett fint möte med förre utbildningsministern Gustav Fridolin, men Anna Ekström har avböjt. Nu skickar vi murblock för att påminna om att vi finns. Det är symboliskt, att vi tillsammans ska bygga en stabil grund för förskolan, säger Anki Jansson, en av initiativtagarna.

Murblocken är utskrivna på papper, med instruktion om hur man pysslar ihop dem till en kloss. Där finns också ett förskrivet budskap, för den som inte vill formulera något eget.

– Det är ett bra sätt att engagera alla, säger Anki Jansson.

Och murblocken fortsätter att dimpa ner i Regeringskansliets brevlåda.

– Anna Ekströms stab hade dessvärre inte tid att träffa dem i våras, så därför fick vi avböja av kalenderskäl, men vi avser att bjuda in dem till möte nu under hösten, hälsar Anja L Sundberg, pressansvarig hos Anna Ekström, till Lärarnas tidning.

Däremot står det klart att Förskoleupproret inte kommer att göra gemensam sak med Lärarmarschen i oktober.

– Vi har lyssnat på medlemmarna. Under Skolmarschen (i maj, reds anm) kom förskolan i skymundan. Vi vill ha ett samarbete med Lärarupproret och andra uppror också, men förskolan nämns bara i förbifarten. Även om man räknar in förskolan när man säger skola, så måste förskolan nämnas för sig, säger Anki Jansson.

Nu lägger upproret allt krut på rundabordssamtalen i november. Målet är att Förskoleupproret ska delta som rådgivare när regeringen ska fatta beslut som rör förskolan.

ur Lärarförbundets Magasin