Läs senare

Efter kritiken: Regeringen backar om likvärdighetsbidraget

LIKVÄRDIGHETSBIDRAGETLikvärdighetsbidraget – det bidrag som ska ge bättre förutsättningar för skolor i utsatta områden – görs om efter massiv kritik.

av Emma Olsson
09 dec 2019
09 dec 2019
Efter kritiken: Regeringen backar om likvärdighetsbidraget
Regeringen med utbildningsminister Anna Ekström i spetsen slopar kraven för likvärdighetsbidraget, efter stor kritik. FOTO: TT

Regeringen slopar kostnadskravet, det som innebär att kommuner som vill ha likvärdighetsbidraget inte får spara på skolan.

Likvärdighetsbidraget är en av de stora satsningarna i januariöverenskommelsens skolbudget, nästa år finns 4,9 miljarder kronor avsatta.

Bidragets konstruktion har fått hård kritik, främst eftersom det riskerar att öka skillnader mellan huvudmän, snarare än att jämna ut dem. Detta eftersom de kommuner som har sämst ekonomi avstår från att söka bidraget, av rädsla för krav på återbetalning.

– Jag har uppvaktats av många kommunala företrädare som har berättat att de törs inte, eller har inte råd, att söka det här bidraget, eftersom det kräver åtaganden, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Ekot i Sveriges Radio.

Beskedet välkomnas av Sverige Kommuner och Regioner (SKR).

– Kostnadsvillkoret är mest besvärligt för de kommuner som är i störst behov av mer resurser, eftersom de är de som har minst ekonomiska marginaler, men det har drabbat de flesta kommuner mer eller mindre, säger Mats Gerdau, ordförande i SKR:s utbildningsberedning, i en kommentar.

ur Lärarförbundets Magasin