Läs senare

Elev får 125 000 efter skolattack

Attacken i TrollhättanFyra elever och fyra anställda vid Kronans skola i Trollhättan får ersättning från Brottsoffermyndigheten efter attacken på skolan i oktober 2015. En maskerad man angrep då flera personer i ett rasistiskt hatbrott och sköts själv till döds av polis.

12 apr 2017

Tre av hans offer dog: en 20-årig elevassistent hittades död strax efter attacken. En 17-årig elev avled senare av sina skador, liksom en 42-årig lärare. En elev får nu 125 000 kronor i kränkningsersättning eftersom han utsattes för mordförsök av gärningsmannen. En anställd och en annan elev har rätt till 20 000 för olaga hot.

Ytterligare fem personer får 10 000 kronor vardera för den fridskränkning som attacken anses har inneburit. Tre personer får ingen ersättning eftersom bedömningen är att de inte har utsatts för brott.

”Det har varit en otroligt skrämmande upplevelse för alla som har befunnit sig på skolan, men de faktiska omständigheterna har sett olika ut”, säger Peter Jonsson, chef för Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet, i ett pressmeddelande.

”I sådana här fall bestäms rätten till ersättning inte utifrån hur den enskilda personen själv upplevde händelsen eller vilka känslor som den kan ha medfört för just denna person. Istället görs en objektiv bedömning av situationen”, fortsätter han.

ur Lärarförbundets Magasin