Läs senare

En av fyra lärare utsatt för hot och våld senaste läsåret

Attityder i skolanSkolverkets undersökning Attityder i skolan är mestadels positiv läsning. Men samtidigt förskräcks Lärarförbundet över siffrorna på andelen som utsätts för hot och våld.

av Kristian Lönner
29 apr 2019
29 apr 2019
En av fyra lärare utsatt för hot och våld senaste läsåret
Johanna Jaara Åstrand kommenterar Skolverkets undersökning. Foto: Colourbox och pressbild

Nio av tio lärare tycker att det är trevlig stämning på deras lektioner och att de bemöts med respekt. Samtidigt uppger så många som var fjärde lärare att de utsatts för hot och våld under det senaste läsåret. Det visar Skolverkets undersökning Attityder till skolan 2018.

– När det gäller hot och våld är det siffror som förskräcker och som är högre än tidigare. Men det är samtidigt signaler som Arbetsmiljöverket gett och även något som våra huvudskyddsombud rapporterat om, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Bortsett från utvecklingen gällande hot och våld är annars Skolverkets undersökning huvudsakligen positiv läsning. Omkring nio av tio lärare svarar att de trivs i skolan, att de upplever jobbet som meningsfullt och att de bemöts med respekt. Stämningen på lektionerna beskrivs som god och de allra flesta tycker att det råder studiero i klassrummet.

– Det är positiva och viktiga resultat, för mediedebatten speglar inte riktigt vad den här rapporten visar, säger Johanna Jaara Åstrand.

Du och förbundet har flera gånger slagit larm om att lärare flyr skolan på grund av dålig arbetsmiljö. Finns det en risk för svartmålning av skolan?

– Det är jätteviktigt att ge en rättvis bild av yrket. Vi får samtidigt inte blunda för de bekymmer som finns, som att det i dag saknas 65 000 lärare. Och vi vet vad det är som gör att man väljer bort yrket. Det handlar om arbetsmiljö, löneläget och möjligheten att få större inflytande över vad man använder tid och kompetens till.

Undersökningen Attityder i skolan har Skolverket presenterat var tredje år ända sedan 1994. Nästan 1 500 lärare och 4 200 elever deltog i den senaste undersökningen.

ur Lärarförbundets Magasin