Läs senare

En av tre förskollärare måste betala för pedagogisk måltid

FörskolanVar tredje förskollärare i landet måste betala för den pedagogiska måltid de äter tillsammans med barnen. Det visar en enkät som tidningen Förskolan och Lärarnas tidning gjort, vilken besvarats av knappt 15.000 förskollärare.

av Örjan Björklund
16 feb 2017
16 feb 2017
Pedagogisk måltid i förskolan.

Svaren visar att priset på lunchen som äts med barnen varierar från under tjugolappen till 57 kronor. Vissa förskollärare betalar även för frukost och mellanmål och då kan summan bli högre.

Bland dem som måste betala för maten är missnöjet stort. ”Katastrofalt”, ”vansinnigt” och ”inte klokt” är några av omdömena som dyker upp i enkätsvaren. En lunch där man har fokus på att hjälpa barnen och slutligen kan tvingas äta sin mat kall är inget förskollärare vill betala för.

En annan återkommande kritik är att det inte alltid finns mat nog. ”Ibland för att barnen ska bli mätta har vi pedagoger endast ätit en tunn skiva falukorv och lite pasta…”, skriver till exempel en lärare.

Förskollärarna i undersökningen tycker också att frukost och mellanmål borde ingå som löneförmån. I stället får de betala från cirka 7 till 26 kronor för frukost, och motsvarande för mellanmål.

Men en majoritet av landets förskollärare, 66 procent enligt enkäten, får alltså den pedagogiska måltiden gratis. Tittar man bara på de fristående förskolorna är andelen som får gratis lunchs högre, 85 procent.

Pia Rizell är ledamot i Lärarförbundets förbundsstyrelse och förskollär­are i Örebro kommun. Där får alla i förskolan äta gratis frukost, lunch och mellanmål till­sammans med barnen.

– Det är en ganska liten kostnad för kommunerna eftersom maten produceras till en låg kostnad per portion. Med tanke på att det råder brist på förskollärare är det konstigt att kommunerna inte ser det här som ett led i att stärka yrkets attraktivitet, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin