Läs senare

En kamp att låta bli porren

Ungt livFlera män på en tjej, stryptag, analsex i extrem närbild. Porr finns numera ett knapptryck eller en felstavning bort i varje unges smarta mobil. Två ungdomar berättar.

av Karin Lindgren
12 dec 2016
12 dec 2016
illustration-porrberoende
Illustration: Elisabeth Marttala

Fredrik är 16 och går första året på vård och omsorg. Han började kolla på porr när han var 11, inspirerad av kompisarna.

— Man satt och snackade på skype och så skickade någon en video och sa »titta på det här«.

Sedan har han onanerat till nätporren tre gånger i veckan hemma vid datorn. Lockelsen var stark och han kände att han måste kolla. Efteråt kände han sig äcklig.

— Varför gjorde jag detta, typ.

Alla kollar

  • Så gott som alla tonårskillar och drygt hälften av alla tonårstjejer har någon gång tittat på porr. Killarna var i genomsnitt 12,3 år när de första gången aktivt sökte efter pornografi på nätet, tjejerna 13,8 år.
  • 70 procent av de 16-åriga killarna tittar minst en gång i veckan.
  • Siffrorna kommer från en avhandling av barnmorskan Magdalena Mattebo (Uppsala universitet 2014).

Fredrik konstaterar att det finns jättemånga porrsajter, tusen­tals. Allt från industriellt producerade till folk som lägger upp hemmavideor på sig själva i aktion.

— Det är våldsamt och en massa konstiga ställningar. Man får fel bild av sex men tänker att så där ska jag också göra, säger han.

För lite mer än ett halvår sedan bestämde han sig för att det var nog, efter att ha pratat med en kompis som slutat. Han satte upp ett mål, tre månader till att börja med. Han slutade gå hem direkt ­efter skolan, sysselsatte sig med annat och var med kompisar. Fast förr eller senare var han ju tvungen att gå hem.

— Då sa jag verkligen till mig själv att jag inte skulle kolla. Det var svårt att låta bli i början, nästan som att sluta med godis.

Fredrik har inte legat med någon än och har ingen tjej. Först säger han att han inte tror att porrtittandet har påverkat hans framtida relationer. Sedan ändrar han sig:

— Jo, kanske att man kan bli lite respektlös i vissa sammanhang, när det kommer till själva sexet. Att man blir självisk och inte behandlar tjejen på ett bra sätt.

Anna är 17 och går andra året på samhällsprogrammet. Hon har aldrig känt något intresse av att titta på porr och hon vill inte stödja porrindustrin. Men hon har sett tillräckligt mycket för att veta hur den är.

Hon gillar inte det hon sett.

— Jag tycker att den visar en ganska ojämställd bild där tjejen alltid ska vara i underläge. Säger hon nej så körs det på ändå. I vissa fall är det som våldtäkter och ibland är det porr med barn.

Enligt Anna kollar nästan alla killar på porr. Och säkert fler tjejer än de som säger att de gör det. Det ses definitivt som konstigare om en tjej säger att hon tittar, lite slampigt. Killar, däremot, förväntas kolla.

— De är väldigt öppna med att de gör det. Det ses väl som lite coolt, säger Anna.

Hon har tjejkompisar som berättat att deras killar velat att de ska titta tillsammans, med motiveringen att det är bra för relationen.

Och hon har några nära killkompisar som säger att de inte kan känna för sin tjej på samma sätt längre, att hon har blivit som ett objekt. De vill sluta behöva porren. Men så sitter de där på kvällen och kan inte stå emot.

— Man kanske inte attraheras av vanliga saker längre om man redan har sett allt, och kanske mer än man vill. Jag tror att det förstör hjärnan, säger Anna.

Inte heller hon har legat med någon än. Jag frågar om hon kommer att kunna stå emot eventuella förväntningar på att bete sig som i en porrfilm, om det känns fel för henne.

— Ja, det tror jag väl. Men jag tror inte att det är självklart för alla. För vissa är det nog jättesvårt.

Varken Anna eller Fredrik talar med vuxna om porren. Från föräldra- och lärarhåll är det tyst.

Lästips

»Visuell drog. Om barn, unga och nätporr« av Maria Ahlin och Ulrica Stigberg. (Kalla kulor förlag 2016).

ur Lärarförbundets Magasin